Metro-portal.hr

objavljeno 06.06.2011. 11:42:00
E. COLI

ECEH drama se nastavlja, njemački ministar zdravstva smiruje strasti

Ministar Daniel Bahr i dalje savjetuje potrošačima i konzumentima da izbjegavaju konzumiranje rajčica, krastavaca, salata te klica i mladih izdanaka povrća

E.coli
E.coli (Shutterstock)

Njemački ministar zdravstva Daniel Bahr upozorio je da se ne donose nikakvi ishitreni zaključci glede informacije prema kojoj bi lokalno uzgojene klice i mladi izdanci mogli biti izvor smrtonosne bakterije escherichije coli (ECEH) koja je dosad usmrtila najmanje 22 osobe i od koje je oboljelo više od 2000 ljudi diljem Europe, javlja Hina.

"Raspolažemo jasnim indicijama prema kojima je jedna tvrtka iz regije Uelzen na sjeveru Njemačke izvor infekcije bakterijom, no moramo još pričekati kako bismo bili definitivno sigurni, nakon rezultata potvrde laboratorijskih ispitivanja. To će vjerojatno biti u utorak 7. lipnja", rekao je Bahr u nedjelju navečer za ARD.

Ministar Daniel Bahr i dalje savjetuje potrošačima i konzumentima da izbjegavaju konzumiranje rajčica, krastavaca, salata te klica i mladih izdanaka povrća.

Ministar poljoprivrede Donje Saske Gert Lindemann u nedjelju je izjavio kako bi uzgojene klice i mladi izdanci, uzgojeni u toj saveznoj državi mogli biti izvor smrtonosne epidemije. Također je kazao kako je tvrtka iz Uelzena zatvorena. Broj umrlih od epidemije povezane s bakterijom ECEH-om u Europi popeo se na 22, među kojima je čak 21 žrtva zabilježena u Njemačkoj, po posljednjem izvješću koje je u nedjelju objavilo Europsko središte za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) u Stockholmu. U zemljama Europske unije zabilježeno je 1605 slučajeva zaraze enterohemoragičnom bakterijom escherichijom coli (ECEH), a još 658 ih ima hemolitičko-uremijski sindrom (HUS), dodaje ECDC. Golema većina tih slučajeva zabilježena je u Njemačkoj, žarištu zaraze, s 1536 slučajeva ECEH-a i 627 HUS-a, prenosi AFP.

U odnosu na dan ranije, ECDC je u nedjelju izvijestio o 328 novih slučajeva ECEH-a i 107 HUS-a. Bolest se najviše proširila u Njemačkoj, gdje je u zadnja 24 sata dojavljeno o 323 nova slučaja ECEH-a i 107 HUS-a. No ECDC javlja i o četirima novim slučajevima ECEH-a u Velikoj Britaniji i o jednom u Danskoj. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) identificirala je novu smrtonosnu bakteriju kao rijedak oblik bakterije escherichije coli pod oznakom "O104:H4". Taj je soj bio poznat, ali je ovo prvi put da je otkriven tijekom epidemije.

06.06.2011. 11:42:00
http://metro-portal.hr/eceh-drama-se-nastavlja-njemacki-ministar-zdravstva-smiruje-strasti/59786/