Metro-portal.hr

objavljeno 24.02.2010. 15:40:52
MONEY FLOW

EBRD spreman nastaviti pojačano ulaganje u istočnu Europu

Uz dokapitalizaciju o kojoj trenutno razmišlja, banka bi mogla nastaviti ulagati na sličnim povećanim razinama tijekom idućih pet godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Nakon rekordnih 7,9 milijardi eura vrijednih ulaganja u 2009. Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) vrlo će vjerojatno nastaviti pojačano investirati u zemlje istočne Europe u nadolazećim godinama, navodi se u priopćenju EBRD-a, objavljenom u srijedu.

U EBRD-u očekuju da će u 2010. ulaganja biti blago uvećana u odnosu na prošlogodišnje rekordne razine. Uz dokapitalizaciju o kojoj trenutno razmišlja, banka bi trebala moći nastaviti ulagati na sličnim povećanim razinama tijekom nadolazećih pet godina, navodi se dalje u priopćenju.

"Globalno usporavanje gospodarskih aktivnosti i dalje će pogađati regiju u kojoj EBRD djeluje. Tamošnji oporavak bit će spor i neujednačen i privatni investicijski tijekovi neće biti dostatni, ali je EBRD, kao i u 2009., spreman poduprijeti istočnu Europu u teškim vremenima", kazao je EBRD-ov potpredsjednik za financije Manfred Schepers.

Značajna sredstva EBRD je omogućio izravno korporativnom sektoru, ulažući u projekte na području energetike i infrastrukture. Značajnu ulogu imala su pritom ulaganja u projekte energetske održivosti, promoviranje energetskih ušteda i čiste energije.

Prošlogodišnja ulaganja uvećana su 55 posto, pri čemu je glavnina bila usmjerena financijskom sektoru kako bi se poduprle banke u regiji s ciljem nastavka kreditiranja, poglavito u sektoru malog poduzetništva.U nadolazećim godinama nastavit će podupirati financijski sektor ali i povećati financiranje korporativnog sektora. EBRD je sve korporativne aktivnosti uzeo pod svoje okrilje, s posebnim naglaskom na pojačano financiranje poduzetništva kako bi time dopro do realnih gospodarstava u regiji.

U EBRD-a ističu da je ključni cilj nove inicijative promovirati nastojanja usmjerena daljnjoj diversifikaciji gospodarstvu i pomoći u stvaranju dodane vrijednosti proizvodnom lancu.

Napominju i da će ključni element bančinih aktivnosti i dalje biti ulaganja u projekte energetske održivosti.

EBRD je voljan pomoći gospodarstvima da izvuku pouke iz globalnih kriza, poglavito u području razvoja domaćih i tržišta kapitala u lokalnoj valuti, kako bi se time smanjila ovisnost u zaduživanju na inozemnim tržištima koje se pokazalo ključnom slabom točkom u aktualnoj krizi.

U skladu s očekivanjima EBRD je 2009. zaključio s neto gubitkom od 746 milijuna eura, nasuprot 602 milijuna u godini ranije, navodi se dalje u priopćenju. (hina/metro-portal)

24.02.2010. 15:40:52
http://metro-portal.hr/ebrd-spreman-nastaviti-pojacano-ulaganje-u-istocnu-europu/33962/