Metro-portal.hr

objavljeno 04.06.2010. 18:35:00
PREVENCIJA JE NAJVAŽNIJA

EasyJet planira testirati novu tehnologiju za otkrivanje vulkanskog pepela

Sustav AVOID koristi infracrvenu tehnologiju koja pomaže pilotima i centrima za kontrolu leta da otkriju oblak pepela na udaljenosti do 100 kilometara od zrakoplova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Diskontni britanski zrakoplovni prijevoznik EasyJet objavio je u petak da namjerava testirati novi radar za detektiranje vulkanskog pepela koji predstavlja veliku opasnost za zrakoplovni sektor.

Pepeo iz jednog islandskog vulkana nedavno je uzrokovao velike poremećaje u međunarodnom zračnom prometu zbog zatvaranja zračnog prostora nad mnogim zemljama. Novu tehnologiju za otkrivanje vulkanskog pepela AVOID (Airborne Volcanic Object Identifier and Detector) izumio je Fred Prata s Norveškog instituta za istraživanje zraka (NILU).

Sustav AVOID koristi infracrvenu tehnologiju koja pomaže pilotima i centrima za kontrolu leta da otkriju oblak pepela na udaljenosti do 100 kilometara od zrakoplova i na visini između 1,5 i 15 kilometara, pojasnili su autor tehnologije i britanska tvrtka. Te bi informacije omogućile pilotima da promijene smjer letenja i izbjegnu oblak a pružit će i točnije podatke 'u stvarnom vremenu' o kretanju oblaka.

"Detektor pepela omogućit će našim letjelicama da vide i izbjegnu oblak pepela kao što nam meteorološki radari i karte omogućuju da vidimo oluje", objavio je u službenom priopćenju izvršni direktor easyJeta Andy Harrison. Prata je dodao da će nova tehnologija "nadopuniti teoretska znanja o oblacima vulkanskog pepela podacima s terena".

Prvi probni let trebao bi biti izveden u roku od dva mjeseca a novi će sustav testirati proizvođač zrakoplova Airbus na probnom zrakoplovu Airbus 340, navodi se u priopćenju easyJeta. Budu li rezultati zadovoljavajući, prijevoznik namjerava testirati sustav na svojim mlaznim zrakoplovima.

04.06.2010. 18:35:00
http://metro-portal.hr/easyjet-planira-testirati-novu-tehnologiju-za-otkrivanje-vulkanskog-pepela/41798/