Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2012. 20:40:00
STRES

E-mailovi nam skraćuju život

Stalno prebacivanje s posla na provjeru e-maila ubacuje vas u stanje povišene opreznosti i utječe na rad srca

E-mail je stresna stvarčica ...
E-mail je stresna stvarčica ... (FreeDigitalPhotos)

Sve što nas okružuje na neki način nam ugrožava život, to je istina koju ne možemo poreći. No, kao uobičajene razloge navest ćemo kolege koji nam dižu tlak, vozače koji pojma nemaju, političare koji nam zagorčavaju život, ali e-mail ćemo teško staviti na tu listu.

No, prema najnovijem istraživanju provedenom na zaposlenicama američke vojske, upravo je e-mail jedna od stvari koja diže razinu stresa u visine koje su opasne po život. Naime, sudionice su podijeljene u dvije grupe, u prvoj su sretnice bile pet dana bez e-maila, dok su druge nastavile po starom.

Ispitanicama je praćen rad srca putem senzora koji su pratili frekvenciju promjena ekrana na računalu. One koje su pratile ulazne mailove mijenjale su tabove dvostruko češće od drugih, a to je prebacivanje sudionice ispitivanje stavljalo u stanje povišene opreznosti, koje je izravno utjecalo na rad srca.

Štoviše, sretnice koje su bile oslobođene e-maila izjavile su da su bile produktivnije i usredotočenije na rad, upravo iz razloga što nisu morale obraćati pažnju na e-mailove. 

Ipak, istraživanje nema baš neku veliku vrijednost jer je uključilo samo 13 osoba ... istraživači nisu mogli pronaći više ljudi koji bi se odrekli e-maila na pet dana ...

05.05.2012. 20:40:00
http://metro-portal.hr/e-mailovi-nam-skracuju-zivot/70698/