Metro-portal.hr

objavljeno 23.04.2013. 09:34:58
IZVLAČENJE?

Džohar Tsarnajev krivi brata za bombaški napad

Mlađi brat bombaš u iskazu istražiteljima upro je prst u poginulog brata Tamerlana kao organizatora

Džoharu Tsarnajevu sudit će civilni sud
Džoharu Tsarnajevu sudit će civilni sud (Arhiva)

Džohar Tsarnajev, osumnjičen za bombaški napad u Bostonu, otkrio je istražiteljima kako je pokretačka snaga napada bio njegov brat Tamerlan kojeg je prošlog tjedna ubila policija.

Njegov motiv, objasnio je istražiteljima, bila je želja da obrani islam od napada. Odbacio je i tvrdnje prema kojima su iza njih stajale bilo kakve terorističke organizacije. CNN ističe kako su ovi razgovori preliminarni pa navode treba provjeriti.

Savezni tužitelji SAD-a podigli su optužnicu protiv teško ranjenog 19-godišnjeg Džohara Tsarnajeva koji se nalazi u bolnici, a ministarstvo pravosuđa SAD-a je u ponedjeljak objavilo da je Tsarnajev optužen za uporabu oružja za masovno uništavanje koja je dovela do pogibije triju osoba i ranjavanja više od 200

U optužnici koja je u ponedjeljak otpečaćena u okružnom sudu države Massachesuettsa Tsarnajev je po jednoj točci optužen za uporabu i zavjeru za korištenje oružja za masovno uništavanje, određenije improvizirane eksplozivne naprave, protiv osoba i imovine u Sjedinjenim Državama koja je dovela do smrti a po jednoj točci za uništavanje imovine eksplozivnom napravom koje je dovelo do smrti.

Za te optužbe Tsarnejev može biti osuđen na smrtnu kaznu, doživotni zatvor ili bilo koji broj godina zatvora, priopćilo je američko ministarstvo pravosuđa.

'Iako naša istraga još traje današnje optužbe su uspješan kraj tragičnog tjedna za grad Boston i našu zemlju', izjavio je državni tužitelj Eric Holder.

Ranije u ponedjeljak je Gary Wente, dužnosnik saveznog suda, rekao da je protiv Tsarnejeva 'podignuta zapečaćena optužnica', te da je da je prigodom uručenja optužnice Tsarnajevu u bostonskoj bolnici Beth Israel Deaconess bio nazočan i savezni sudac. Zdravstveno stanje Džohara Tsarnajeva ocijenjeno je kao 'ozbiljno'.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney u ponedjeljek je rekao da se Džohar Tsarnajev u sudskom postupku neće smatrati neprijateljskim borcem. 'Prema njemu se neće postupati kao prema neprijateljskom borcu', rekao je Carney novinarima. 'Mi ćemo tom teroristu suditi kroz civilni pravosudni sustav. Po zakonu SAD-a, državljanima Sjedinjenih Država ne mogu suditi vojna povjerenstva'.

23.04.2013. 09:34:58
http://metro-portal.hr/dzohar-tsarnajev-krivi-brata-za-bombaski-napad/77732/