Metro-portal.hr

objavljeno 09.03.2011. 22:27:00
FENOMEN

Dvostruki zalazak Sunca u Kini zapanjio znanstvenike

POGLEDAJTE VIDEO - Na nebu su se pojavila dva Sunca, javlja kineska televizijska postaja

Dvostruki zalazak
Dvostruki zalazak (YouTube)

Kineska televizijska kuća CCTV4 objavila je snimku dvostrukog zalaska Sunca i tako ponovno pokrenula teoriju o dva Sunca koje će Zemlja navodno imati 2012. godine.

Mišljenja o fenomenu na nebu iznad Kine podijelila su javnost. Isprva se sumnjalo da se radi o ogromnoj zvijezdi Betelgeuse koja je nekoliko puta veća od Sunca i koja bi mogla eksplodirati u supernovu. Prema kontroverznoj teoriji australskog fizičara dr. Brada Cartera do eksplozije bi trebalo doći najkasnije 2012. i Zemlja bi tada (privremeno) trebala dobiti još jedno Sunce.

No, eksplozija u tom slučaju ne bi bila vidljiva samo u Kini i sasvim sigurno se ne bi toliko dugo zadržala na nebu, odnosno paralelno zalazila sa Suncem. Dio astrofizičara stoga vjeruje da je do fenomena došlo zbog ledenih kristala u atmosferi ili zagađenja zraka - čestice su dovele do loma zraka svjetlosti i stvorile optičku iluziju.

"Radi se o rijetkoj iluziji, neispravnom objektivu kamere ili photoshopu", tvrdi Michael Shara, astrofizičar iz Američkog muzeja prirodne povijesti u New Yorku. 

09.03.2011. 22:27:00
http://metro-portal.hr/dvostruki-zalazak-sunca-u-kini-zapanjio-znanstvenike/56302/