Metro-portal.hr

objavljeno 24.06.2011. 10:36:00
NADA ZA OBOLJELE

Dvomjesečna niskokalorična dijeta može izliječiti dijabetes

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji dalo je iznenađjuće dobre rezultate u liječenju dijabetesa niskokaloričnom prehranom

Fotografija vijesti

Dijabetes tipa 2 jedna je od najčešćih bolesti modernog čovjeka i procjenjuje se da trenutno u svijetu od nje boluje više od 200 milijuna ljudi. Najnovije istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazuje vrlo obećavajuće rezultate za obračun sa ovom podmuklom bolesti.

Znanstvenici su ispitanike koji boluju od dijabetesa stavili na iznimno strogi režim prehrane od samo 600 kalorija na dan, što je kalorijska vrijednost prosječnog obroka u normalnog prehrani, a rezultati su bili zapanjujući.

Svi pacijenti su nakon 2 mjeseca takve prehrane prestali koristiti tablete, a 18 mjeseci nakon prestanka istraživanja većina ih je još uvijek bila dovoljno dobro da se nisu morali vratiti lijekovima.

Istraživači sa Sveučilišta u Newcastleu oduševljeni su rezultatima koji pokazuju kako dijabetes ipak nije „doživotna presuda", kako se do sada smatralo. Isto tako, znanstvenici će uskoro početi raditi i na tretmanu koji bi mogao polučiti iste rezultate ali bez ovako drastične dijete.

Kod dijabetesa tipa 2, gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina, hormona ključnog za pretvaranje šećera u krvi u energiju, a i inzulin koji proizvede ne funkcionira potpuno kako bi trebao.

Neki oboljeli u početku kontroliraju bolest vježbanjem i pravilnom prehranom, ali većina ipak na kraju mora početi uzimati lijekove i injekcije inzulina.

Ljudi s dijabetesom imaju veće šanse za razvitkom mnogih bolesti poput srčanog udara, sljepoće, bolesti bubrega te oštećenja živaca i krvožilnog sustava. Ukoliko se ne liječi, dijabetes može toliko oštetiti dijelove tijela da je ponekad nužna čak i amputacija.

Voditelj istraživanja, Dr. Iain Frame, ipak upozorava sve ljude oboljele od dijabetesa da nikako ne kreću na ovako strogu dijetu bez savjetovanja s liječnikom. Liječenje bilo kojeg ozbiljnog zdravstvenog stanja na svoju ruku može imati dalekosežne negativne posljedice.

24.06.2011. 10:36:00
http://metro-portal.hr/dvomjesecna-niskokaloricna-dijeta-moze-izlijeciti-dijabetes/60502/