Metro-portal.hr

objavljeno 06.01.2010. 22:57:02
BIVŠI MINISTRI

Dvoje Laburista predlažu glasanje o povjerenju Gordonu Brownu

Dvoje članova nekadašnje vlade Tonyja Blaira premijera Browna kritiziraju zbog načina vođenja stranke i nepopularnih političkih odluka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Dvoje bivših ministara u britanskoj vladi, Geoff Hoon i Patricia Hewitt u srijedu su zatražili održavanje tajnoga glasovanja članova parlamenta iz Laburističke stranke o tomu bi li aktualni premijer Gordon Brown trebao nastaviti voditi stranku u novu izbornu bitku koja će se održati lipnju, prenijele su svjetske agencije.

Brownovi pristalice odmah su, preko njegova glasnogovornika izvijestili kako je premijer "miran", da "i dalje obavlja svoje uobičajene aktivnosti" te da ima ima punu potporu članova svojega kabineta. Drugi čovjek britanske vlade Peter Mandelson izjavio je: "Premijer i dalje uživa potporu svojih kolega. Namjeravamo nastaviti s radom kao i do sada", prenio je Reuters.

Geoff Hoon, bivši ministar obrane i bivša ministrica zdravstva Patricia Hewitt, članovi nekadašnje vlade Tonya Blaira zatražili su održavanje tajnoga glasovanja kojim bi se odlučilo o tomu trebali aktualni premijer i dalje ostati na čelu stranke. Brown je na premijersko mjesto došao 2007., bez glasovanja, kao Blaireov nasljednik, prenosi France presse.

U pismu Hoona i Hewitt, objavljenom u Evening Standardu te emitiranom na radio-postajama, Brown se kritizira zbog načina na koji vodi stranku i zbog dosadašnjih nepopularnih političkih poteza.

"Mnogi kolege izrazili su nezadovoljstvo načinom na koji naše vodstvo predstavlja stranku. Zaključili smo da je jedini način da riješimo to pitanje, omogućiti svakome članu stranke da tajnim glasovanje izrazi svoje stajalište", stoji u njihovu pismu.

Prema nedavnom istraživanju javnog mišljenja, za Blairova protivnika, predsjednika Konzervativne stranke Davida Camerona, samo 150 dana prije izbora, namjerava glasovati 40 posto Britanaca, čime su neki članovi u redovima Laburističke stranke nezadovoljni. Geoff Hoon je, kako prenose neki britanski mediji, do sada pokušao svrgnuti premijera u četiri navrata. (hina/metro-portal)

06.01.2010. 22:57:02
http://metro-portal.hr/dvoje-laburista-predlazu-glasanje-o-povjerenju-gordonu-brownu/30137/