Metro-portal.hr

objavljeno 03.12.2013. 08:31:00
WTF?!

Dvije trećine Hrvata nikad se ne napije?

Alkoholna pića konzumira 69 posto punoljetnih stanovnika Hrvatske, većina nekoliko puta mjesečno ili rjeđe, dok 11 posto to radi svaki dan, no 65 posto ih tvrdi da se nikada ne napije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DeviantArt)

Prema istraživanju, u kojem je sudjelovalo 800 građana u okviru kampanje 'Razmisli- kad piješ ne vozi', sve veći broj građana zabrinut je tolerantnošću društva prema zloupotrebi alkoholnih pića, pa je tako više od pola ispitanika izrazilo zabrinutost zbog društvene prihvatljivosti zloupotrebe alkoholnih pića, dok se broj ispitanika koji nisu za to zabrinuti smanjio u odnosu na prošlu godinu.

Zabilježen je i manji broj žrtava prometnih nesreća koje su se dogodile pod utjecajem alkohola u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, no i dalje nema znatnijih razlika u djelu ispitanika koji su upravljali motornim vozilom pod utjecajem alkohola, te onih koji su odustali od sjedanja za upravljač zbog konzumiranja alkohola.

Ipak, znatan broj mlađih ispitanika odlučuje se na alternativne oblike prijevoza kada su pod utjecajem alkohola - odabiru taksi ili osobu koja se dobrovoljno odriče konzumacije alkohola. Tako četvrtina ispitanika od 18 do 24 godine kada su pod utjecajem alkohola zovu taksi, 18 posto hoda do odredišta, 17 posto vozi netko drugi, dok se 16 posto koristi javnim prijevozom.

Zabrinjavajuće je što je među 71 posto aktivnih vozača čak 34 posto onih koji su barem jednom upravljali motornim vozilom pod utjecajem alkohola te da i ove godine, baš kao i lani, jednak broj vozača sjeda za upravljač pod utjecajem alkohola, a mali je postotak onih koji odustaju od vožnje zbog neprihvatljive konzumacije.

Iako se nastavlja prošlogodišnji trend od dva posto aktivnih vozača koji su uzrokovali prometnu nesreću pod utjecajem alkohola, bitno je naglasiti da je osam posto ispitanika bilo žrtvom prometne nesreće nastale pod utjecajem alkohola, što je dva posto manje u odnosu na prošlu godinu. Isto tako, dva je posto onih koji su prošle godine više puta bili žrtve takvih nesreća, dok je ove godine zabilježen pad od jedan posto.

U anketi 61 posto ispitanika podržalo je zabranu upravljanja motornim vozilima s više od 0,0 promila alkohola u krvi, dok zakon o 0,5 promila podržava 53 posto građana.

03.12.2013. 08:31:00
http://metro-portal.hr/dvije-trecine-hrvata-nikad-se-ne-napije/81937/