Metro-portal.hr

objavljeno 22.11.2011. 18:24:00
ODLIČNA IDEJA!

Dvije muhe jednim udarcem - kuće za siromašne od PET boca

Prva PET-kuća veličine 58 metara četvornih sadrži dvije spavaonice, kuhinju i kupaonicu i gotovo je dovršena kod sela Sabon Yelwa nedaleko od grada Kadune u Nigeriji

Korištenje boca kao građevinskog materijala
Korištenje boca kao građevinskog materijala (inhabitat.com)

Vlasti grada Kadune na sjevernu Nigerije na vrlo su se originalan način dosjetile rješavanju problema nedostatka životnog prostora za svojih 160 milijuna stanovnika, javlja Hina. Kao materijal za izradu prototipa „ekološke" kuće koristili su bačene PET plastične boce.

Za gradnju kuće korištene su plastične boce odbačene uz ceste i kanalizaciju. Prikupljene, ispunjene pijeskom, međusobno povezane žicom i premazane smjesom blata i cementa tvore zidove kuća, a da se radi o bocama otkrivaju raznobojni čepovi koji kao ukras izranjaju iz ravnine zida.

Prva PET-kuća veličine 58 metara četvornih sadrži dvije spavaonice, kuhinju i kupaonicu i gotovo je dovršena kod sela Sabon Yelwa nedaleko od Kadune.

"U Africi je to prva kuća izgrađena iz boca", navodi Christopher Vassiliu iz Udruge za razvoj obnovljivim energijama (DARE), nevladine udruge sa sjedištem u Kaduni koja je inicijator projekta.

Korištenje boca kao građevinskog materijala zaživjelo je i u drugim dijelovima svijeta - primjerice projekt Eco-Tec's Ecoparque El Zamorano u Hondurasu.

Osim s energetskim i problemom zbrinjavanja otpada Nigeriju muči i stambeni problem te je PET-kuća mali korak prema poboljšanju. Prema podacima nigerijske savezne banke Mortgage Bank trebalo bi izgraditi 16 milijuna stanova, za što bi trebalo izdvojiti 300 milijarda dolara.

Plastična kuća stoji 12.700 dolara, što je četiri puta manje od konvencionalne kuće.

Boce, od kojih svaka teži 3 kilograma, solidnije su od betonskih elemenata, tvrde graditelji, no kuće ipak ne mogu imati više od dva kata zbog težine boca.

Električnom strujom opskrbljuju se putem solarnih ploča i recikliranim metanom iz životinjskog i ljudskog izmeta te neće u atmosferu emitirati plin s učinkom staklenika.

Za razgradnju plastične boce potrebne su stotine godina, a Nigerija svakodnevno konzumira nekih 3 milijuna boca, navode stručnjaci.

Kuća prototip sadrži 14.000 boca, a za školu u Suleji u središnjoj Nigeriji, koje bi gradnja trebala početi u siječnju, trebat će 200.000 boca.

22.11.2011. 18:24:00
http://metro-portal.hr/dvije-muhe-jednim-udarcem-kuce-za-siromasne-od-pet-boca/65734/