Metro-portal.hr

objavljeno 26.08.2011. 14:48:00
HUMANITARNA UTRKA

Dvanaesti Terry Fox Run 18. rujna u Zagrebu

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu, a kako bi skupio novac za liječenje odlučio je pretrčati Kanadu

I ove će se godine u Zagrebu 18. rujna održati humanitarni Terry Fox Run, koji ima za cilj podizanje svijesti i prikupljanje donacija za istraživanje raka, prenosi Hina.

U utrci mogu sudjelovati svi zainteresirani građani - trčanjem, vožnjom bicikla, rolanjem, hodanjem, a prikupljeni novac bit će doniran Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj i Institutu Ruđer Bošković.

Tom međunarodnom "Maratonu nade" za borbu protiv raka, zainteresirani će moći pridonijeti i novčanim prilogom od tri, odnosno četiri kune (+PDV) na humanitarni telefon 060 800 400.

Bit će to treći put da dio prikupljenih sredstava odlazi Klinici u Klaićevoj, gdje je dosadašnjim donacijama omogućeno opremanje Centra za transplantaciju koštane moždine. Zahvaljujući prilozima već prikupljenim u akciji, na Institutu Ruđer Bošković po prvi se put odvijaju testiranja genetskih predispozicija za nastanak raka dojke kod žena s opterećenom anamnezom.

Veliki interes i doprinos građana i tvrtki-donatora omogućili su da se u akcijama tijekom proteklih 11 godina prikupi više od četiri milijuna kuna.

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao "Maraton nade". Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno no, nažalost, trku nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova obitelj odlučila je nastaviti tradiciju i pokrenula akciju sakupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

26.08.2011. 14:48:00
http://metro-portal.hr/dvanaesti-terry-fox-run-18-rujna-u-zagrebu/62599/