Metro-portal.hr

objavljeno 21.12.2019. 15:44:00
SAVJETI

Dva savjeta za stjecanje zdravih navika

Usvajanje navike redovitog vježbanja puno će ići lakše ako će to biti prva aktivnost koju ćete činiti ujutro

Zanimljivi savjeti
Zanimljivi savjeti (Arhiva)

Najlakši način za mijenjanje navika jest djelovati po tom pitanju odmah jutro, pokazala je studija objavljena u časopisu Obesity. Naravno, ovo je primjenjivo naročito na ono što nam svima treba - vježbanje.

To bi značilo da ukoliko želite početi vježbati, ustanite ranije i odradite trening odmah ujutro. 

Voditelj istraživanja Dale Bond i njegov tim proučavali su navike i karakter 375-ero ispitanika - riječ je o ljudima koji su izgubili 15-ak kilograma i uspjeli cijelu godinu održavati novu težinu.

Pokazalo se da su većini zajedničke dvije stvari:

  • 61 posto vježba uvijek u isto vrijeme
  • gotovo polovica, 47,8 posto, svoje treninge odrađuje u rano jutro. 

Usvajanje navike redovitog vježbanja puno će ići lakše ako će to biti prva aktivnost koju ćete činiti ujutro. Automatizam je druga bitna stavka, a u ovom slučaju to znači - izvući se iz kreveta i uskočiti u tenisice još sneni, dok mozak još nije potpuno aktivan. 

Najvažnija stvar u formiranju navika je rutina. Ako i ne možete vježbati odmah ujutro, vježbajte bilo kada kasnije u danu, no neka bude u isto vrijeme. Bit će vam puno lakše. Rutina je ključ svega.

"Primjerice, konstantnim treninzima odmah nakon posla, odlazak s posla spojit će se s odlaskom na trening", objašnjava autor studije.

Takva se vrsta konzistentnosti naziva temeljnom - psihički napor je minimalan - ne trebate se svaki put iznova motivirati, obraćati pažnju na aktivnost i trud da se organizirate i odradite ju. 

Odlaskom na trening odmah nakon posla ispunjena su oba uvjeta za stvaranje navika - automatizam i rutina.

21.12.2019. 15:44:00
http://metro-portal.hr/dva-savjeta-za-stjecanje-zdravih-navika/122652/