Metro-portal.hr

objavljeno 16.01.2014. 13:42:00
SHIT!

Dva piva dnevno uzokuje gubitak pamćenja?

Ma koliko se mi trudili pronaći sve dobre vijesti vezane uz pivo, moramo objaviti i ovu koja se neće svidjeti pivopijama

Jedno pivo dnevno je dovoljno
Jedno pivo dnevno je dovoljno (Shutterstock)

Tužna vijest za pivopije dolazi iz zemlje gdje ono teče u potocima svake večeri - Velike Britanije. Naime, opsežno istraživanje pratilo je preko 5 tisuća muškaraca tijekom 20 godina s ciljem povezivanja konzumacije alkohola i prijevremenog oštećenja pamćenja.

Rezultati su prilično nezgodni za ljubitelje piva, jer je utvrđeno, za početak, da jedno pivo dnevno (ili velika čaša vina, 2.5 jedinice alkohola) nema nikakvog utjecaja na rješavanje problema, razmišljanje ili pamćenje.

Loše vijesti dolaze za one kojima gornja količina nije dovoljna, nego piju više od 4.5 jedinica alkohola dnevno, što je manje od 2 krigle piva ili dvije velike čaše vina. Naime, ispitanici koji su konzumirali tu količinu alkohola dnevno doživjelu su degeneraciju pamćenja u ekvivalentu dodatnih šest godina starosti.

Uz to, pažnja i vještine prosuđivanja propale su za dodatnu godinu i pol dana, pa su istraživači zaključili da najveće probleme konzumacija ovakvih količina alkohola na dnevnoj bazi donosi ljudima u četrdesetim godinama.

Dečki, što reći ... smanjite malo.

16.01.2014. 13:42:00
http://metro-portal.hr/dva-piva-dnevno-uzokuje-gubitak-pamcenja/82748/