Metro-portal.hr

objavljeno 06.11.2019. 12:31:00
NAJAVE

Dva Berlina - filmom preko zida

Filmsko-diskurzivni program Dva Berlina - Filmom preko zida održat će se 9. i 10. studenog u Dokukinu KIC na adresi Preradovićeva 5

Kako je padao Zid
Kako je padao Zid (KIC)

Povodom 30. obljetnice pada Berlinskog zida Restart i Dokukino KIC u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien i ZFF-om donose presjek dokumentaraca koji iz različitih aspekata tematiziraju njegov povijesni i simbolični značaj. Filmsko-diskurzivni program Dva Berlina - Filmom preko zida održat će se 9. i 10. studenog u Dokukinu KIC na adresi Preradovićeva 5.

Program otvaramo u subotu, 9. studenog u 17 sati uz polemični dokumentarac Pogledajte ovaj grad (Schaut auf diese Stadt, 1962.) Karla Gassa, jednog od najzanimljivijih i najkontroverznijih filmaša DDR-a. Izrazito modernistički propagandni komad koristi autentične arhivske snimke kako bi opravdao podizanje zloglasne fortifikacije 13. kolovoza 1961. godine. Riječ je o provokativnoj, ali nadasve informativnoj vremenskoj kapsuli koja nas transponira u hladnoratovsku eru.

U 21 sat slijedi poetično i enigmatično remek-djelo disidentskog umjetnika Jürgena Böttchera Zid (Die Mauer, 1990.) koje reflektira zeitgeist njemačke metropole na povijesnoj prekretnici. Zid predočava proces preobrazbe Berlinskog zida iz simbola Hladnog rata u globalnu turističku atrakciju i kuriozitet. Film je osvojio nagradu FIPRESCI na Berlinaleu te posebno priznanje na dodjeli Europskih filmskih nagrada. Kao uvertiru gledamo Berlinsku baladu (Berliner ballade, 1990.) u kojoj globtrotter s kamerom u ruci Chris Marker „markira" političke krajolike nedavno ujedinjenog grada.

U nastavku programa, u nedjelju, 10. studenog u 17 sati gledamo glazbeni dokumentarac B-film: strast i zvuk Zapadnog Berlina (1979-1989). B-film oda je muzici, kaosu i umjetnosti koji su niknuli u kulturnom međuprostoru u kojemu se sve činilo mogućim, od punka do Love Paradea. Film je ujedno i nostalgična posveta gradu kakav više ne postoji. U filmu sudjeluju Blixa Bargeld, Nick Cave, New Order, Klaus Schulze i brojni drugi, a narator je mančesterski glazbenik i producent Mark Reeder.

Program zaključujemo u 21 sat uz kratkometražnog kandidata za Oscara i zanimljivu tribinu. Njemačko-poljska koprodukcija Zec na berlinski (Królik po berlińsku, 2009.) Bartosza Konopke priča je o koloniji zečeva koja je 28 godina živjela na ničijoj zemlji na kojoj se nalazio Zid. Nakon njegova pada zečevi još uvijek uče kako živjeti u novom svijetu, baš kao i mi građani istočne Europe. Film je uz nominaciju za Oscara osvojio niz nagrada na prestižnim svjetskim festivalima, kao što su Hot Docs, Jihlava International Documentary Film Festival i Krakow Film Festival.

akon projekcije slijedi tribina Zidovi u glavi u kojoj analiziramo kompleksne posljedice pada Berlinskog zida kao jednog od ključnih događaja 20. stoljeća. Nekadašnji simbol Hladnog rata možda se transformirao u globalnu turističku atrakciju, no usred migrantske krize fantazije o nekom budućem Europskom zidu prisutne su više nego ikad, a ekonomija ne namjerava osujetiti njegovu izgradnju. Na tribini sudjeluju dr. sc. Hrvoje Klasić, prof. dr. sc. Tihomir Cipek, književnik Boris Perić i povjesničar Krešimir Zovak.

Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove, a ulaz je slobodan.

Više informacija o programu na www.dokukino.net i www.zff.hr.

06.11.2019. 12:31:00
http://metro-portal.hr/dva-berlina-filmom-preko-zida/121758/