Metro-portal.hr

objavljeno 08.06.2011. 12:52:00
VATRENA 2011.

DUZS: Za požare spremni

U ovoj godini je do 31. svibnja buknulo ukupno 1.850 požara na području priobalja

Vatrogasci
Vatrogasci (Ivo Ravlić/CROPIX)

Sve zadaće iz Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku za 2011., prihvaćenim od hrvatske Vlade provode se predviđenom dinamikom i u utvrđenim rokovima, priopćeno je danas iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) koja, kako piše Hina, navodi da će tijekom tijekom ovogodišnje protupožarne sezone biti organizirane 24 dislokacije za vatrogasne snage i tehniku.

Dislokacije ze biti organizirane u bazama Državnih intervencijskih postrojbi u Dubrovniku, Splitu, Šibeniku i Zadru, u 12 Sezonskih intervencijskih vatrogasnih postrojbi (na Korčuli, Hvaru, Braču, Visu, Lastovu, Mljetu, Pelješcu, Prevlaci, Šolti, Dugom Otoku, u Vodicama i Tisnom) te u osam dislokacija po posebnoj procjeni županijskih vatrogasnih zapovjednika (Živogošće, Drvenik, Bogomolje, Kukljica, Lovinac, Valbandon, Brijuni i Oklaj).

Vatrogasne snage i tehnika biti će dislocirane 30. lipnja, a sukladno procjeni (ovisno o vremenskim uvjetima), dislociranje može početi i ranije.

U dislokacijama na području priobalja iz kontinentalnih županija biti angažirano 178 vatrogasaca sa 61 vozilom u svakoj smjeni, koja traje dva tjedna. Kao potpora gašenju požara iz zraka na raspolaganju će, po potrebi, biti i letjelice HRZ-a - Canadairi, AirTractori i helikopteri s uređajem za gašenje.

Operativno vatrogasno zapovjedništvo priobalja smješteno u Divuljama pored Splita ima glavnu ulogu u koordinaciji, praćenju i vođenju gašenja velikih požara otvorenog prostora ne samo na području priobalja, nego na cijelom teritoriju Republike Hrvatske.

DUZS podsjeća da je, sukladno izvješću Vatrogasnog operativnog središta, u ovoj godini do 31. svibnja buknulo ukupno 1.850 požara na području priobalja, koji su zahvatili površinu od oko 20.414 hektara trave, makije, niskog raslinja, borove šume i hrastovine.

"Za usporedbu, u istom razdoblju prošle godine bilo je 455 požara na području priobalja koji su zahvatili oko 1.546 hektara trave, niskog raslinja, borove šume i hrastovine. Na gašenju požara u ovoj godini do 31. svibnja zračne snage na području priobalja angažirane su 78 puta, dok su u istom razdoblju prošle godine zračne snage na području priobalja angažirane 10 puta", stoji u priopćenju DUZS-a.

08.06.2011. 12:52:00
http://metro-portal.hr/duzs-za-pozare-spremni/59876/