Metro-portal.hr

objavljeno 10.06.2010. 00:02:19
KAZALIŠNO VIJEĆANJE

Duško Mucalo je novi intendant splitskog HNK

Mucalo je najavio kako će se zauzimati da program u kazalištu bude većinom hrvatski, a iznenadila ga je medijska pompa kojom je praćen

Duško Mucalo HNK Split
Duško Mucalo HNK Split (Duje Klarić/Cropix)

Splitsko Gradsko vijeće imenovalo je za novog intendanta Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Splitu pjevača i diplomiranog ekonomistu Duška Mucala, kojeg je na tu dužnost početkom ovog tjedna jednoglasno predložilo Kazališno vijeće. Za Mucala je glasovalo svih 13 nazočnih vijećnika od ukupno 25 koliko ih to tijelo ima.

U prvoj izjavi nakon imenovanja Mucalo je rekao kako je iznenađen "medijskom pompom" kojom je praćen njegov izbor za intendanta. "Nisam ulični pjevač, takvi nazivi mene potcjenjuju. Pustite me da radim godinu dana pa onda ocijenite jesam li diletant", rekao je Mucalo.

Prije glasovanja o njegovom imenovanju, Mucalo se obratio nazočnim vijećnicima rekavši da je očekivao žestoke reakcije nakon kandidature ali ne ovako žestoke. "Ja sam dovoljno ozbiljan i znam kakva me odgovornost čeka", rekao je obećavši da će Split, s njim na čelu, dobiti jedno od najprestižnijih kazališta u Hrvatskoj.

Najavio je kako će se zauzimati da u splitskom HNK program većinom bude hrvatski, a da će se iz inozemstva uzimati djela koja korespondiraju s Hrvatskom. Primjedbe u medijima kako će s njim na čelu u splitskom HNK dominirati estrada i klaunovi nazvao je glupošću. Rekao je i kako će se zauzimati za prevladavanje nesuglasica u splitskom HNK-u.

"Dovest ću novi naraštaj gledatelja u HNK Split", istaknuo je Mucalo dodavši kako mu je posebice važan odnos prema gledateljima te da će mu oni biti glavni kritičari.

Kazao je kako su njega za intendanta izabrali Splićani koji su prije godinu dana na lokalnim izborima za gradonačelnika izabrali Željka Keruma, čija stranka u Gradskom vijeću ima većinu.

Predsjednica Kazališnog vijeća Sanja Erceg-Vrekalo je, obraćajući se vijećnicima prije glasovanja, istaknula kako je od svih deset kandidata na natječaju za intendanta Mucalo imao najcjelovitiji program.

Glasovanju nisu nazočili vijećnici HDZ-a, SDP-a i neovisni vijećnici koji su napustili sjednicu Gradskog vijeća nakon sporenja s predsjednicom tog tijela Nevenkom Bečić. U diskusiji o izboru direktorice Dječjeg Vrtića "Marjan" nastala je polemika između vijećnika koji nisu iz Kerumove Hrvatske građanske stranke (HGS) i Nevenke Bečić koja im u uzavrelom ozračju nije dopustila daljnje diskusije. Uslijedio je petnaestosatni prekid sjednice, a na nastavak ih se vratilo 13, među kojima i HSP-ov vijećnik Luka Roguljić koji cijeli dan nije nazočio sjednici, što je bilo dovoljno za kvorum.

Gradonačelnik Željko Kerum je u izjavi novinarima optužio vijećnike koji su napustili sjednicu da su "iskonstruirali svađu s predsjednicom Gradskog vijeća". (hina/metro-portal)

10.06.2010. 00:02:19
http://metro-portal.hr/dusko-mucalo-je-novi-intendant-splitskog-hnk/42228/