Metro-portal.hr

objavljeno 12.10.2010. 17:53:08
HRVATSKE VODE

Dunav za sada bez onečišćenja iz Mađarske

Analize uzoraka vode Dunava kod Batine i Kopačkog rita pokazuju da Dunav nije onečišćen nakon ekološke katastrofe u Mađarskoj niti je poremećena lužnatost Dunava

Dunav

Rezultati analize, koju radi Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, odnose se na jučer uzete uzorke vode, rekao je Brezak i napomenuo kako su sve dosadašnje analize pokazale standardnu kakvoću vode. Kazao je kako se analize između ostalog rade na krom, aluminij, živu, arsen i željezo kao i na električnu vodljivost, te da se uzorci uzimaju dva puta dnevno.

Djelatnici Hrvatskih voda, Parka prirode Kopački rit i predstavnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje danas su brodom obišli Dunav od Batine do Aljmaša, kako bi procijenili na kojim mjestima u slučaju ugroze Dunava treba zagraditi kanale kojima Dunav ulazi u Kopački rit, rekao je direktor Hrvatskih voda Osijek Zoran Đuroković.

Takvih kanala je pet od kojih je najveći Hulovski kanal, te smo dogovorili plan aktivnosti u slučaju da dođe do novog puknuća i istjecanja opasnog mulja iz oštećenog spremnika tvornice aluminija u Mađarskoj, rekao je Đuroković.

Pretpostavlja se da bi u tom slučaju isteklo oko pola milijuna tona toksičnog mulja, što bi zahtijevalo preventivne mjere zaštite, posebice zbog moguće ugroze jednog od najvećih močvarnih staništa u Europi, Kopačkog rita.

Đuroković je rekao da bi onečišćena voda stigla u Hrvatsku za četiri do pet dana od eventualnog novog istjecanja opasnog otpada, što znači da bi bilo dovoljno vremena da se obave preventivne mjere zaštite, to jest za pregradnju kanala u Kopačkom ritu.

Oko milijun prostornih metara toksičnog mulja, nusproizvoda u proizvodnji aluminija, iscurilo je prošlog ponedjeljka iz spremnika tvornice za proizvodnju aluminija i preplavilo sela te zagadilo rijeke na zapadu Mađarske. U nesreći je život izgubilo sedam osoba, ozlijeđene su 123, a zagađene su i rijeke koje se ulijevaju u Dunav. Jedna se osoba još vodi kao nestala. U subotu se pojavila pukotina u sjevernoj stijenki spremnika, zbog čega je postojala mogućnost drugog izlijevanja toksičnoga crvenog mulja, pa su stanovnici obližnjeg mjesta evakuirani. Pukotina se za sad nije proširila, a za nekoliko dana bi trebala biti gotova nova brana. (hina/metro-portal)

12.10.2010. 17:53:08
http://metro-portal.hr/dunav-za-sada-bez-oneciscenja-iz-madjarske/49622/