Metro-portal.hr

objavljeno 04.08.2010. 13:42:36
178 MILIJUNA EURA

Dug Ljubljanske banke podijelit će Hrvatska i Slovenija?

Slovenski list ''Večer'' piše da bi rješenje štediša Ljubljanske banke bilo u tome da sve nasljednice bivše Jugoslavije preuzmu jamstva bivše države

ljubljanska banka
ljubljanska banka (Bruno Konjević/Cropix)

Dug Ljubljanske banke prema hrvatskim štedišama po slovenskim podacima od 31. prosinca 2009. godine iznosi 178 milijuna eura, a postoje nagađanja da bi u konačnom rješenju pola obveza prema štedišama preuzela Slovenija, a pola Hrvatska, piše u srijedu mariborski dnevni list "Večer".

Ključ za rješenje mogao bi biti u tome da sve nasljednice bivše Jugoslavije preuzmu jamstva nekadašnje jugoslavenske federacije prema starim deviznim štedišama po ključu Međunarodnog međunarodnog fonda (MMF) kojim je sukcesijskim sporazumom iz 2001. određena podjela imovine bivše federacije, a po kojoj je na Sloveniju otpalo 16,3 posto imovine.

Ključ je u činjenici da je za devizne depozite u Jugoslaviji jamčila federacija. I u razgovorima s Londonskim i Pariškim klubom o preuzimanju duga bivše Jugoslavije uvažio se ključ MMF-a u podjeli financijskih obveza prema kreditima korištenima za zajedničke potrebe, odnosno federaciju, rekao je u razgovoru za ''Večer'' nekadašnji guverner slovenske centralne banke France Arhar.

>> Bivši slovenski guverner pesimističan oko problema Ljubljanske banke

Dodao je da je razrez obveza prema štedišama stvar multilateralnih pregovora u budućnosti pod pokroviteljstvom Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu jer iz prirode nekadašnje devizne štednje za koju je jamčila bivša federacija proizlazi da to nije samo problem Slovenije i Hrvatske, pa rješenje mora biti šire u okviru razgovora svih država slijednica.

"Prvi uvjet za to je da dođemo do zaključne bilance Narodne banke Jugoslavije i uvodne bilance Narodne banke Srbije, što se još nije dogodilo iako smo to više puta zahtijevali", rekao je Arhar koji se u ime slovenske vlade kao guverner i kasnije najviše bavio pitanjem sukcesije i pregovora o staroj deviznoj štednji nakon raspada SFRJ. (hina/metro-portal)

04.08.2010. 13:42:36
http://metro-portal.hr/dug-ljubljanske-banke-podijelit-ce-hrvatska-i-slovenija/45645/