Metro-portal.hr

objavljeno 20.09.2012. 16:52:51
E DA...

Dude varalice nisu za dečke

Dude varalice utječu na emocionalni razvoj muške djece, curicama ne smetaju

Dude samo ponekad
Dude samo ponekad (Arhiva)

Dude varalice omiljen su način umirivanja bebe, no, ako imate malo muško dijete, bilo bi dobro da razmislite o alternativama. Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da dude varalice utječu na emocionalni razvoj muške djece.

Problem je u načinu učenja komuniciranja, jer mala djeca to rade mimikrijom, a istraživanje je pokazalo da dude varalice ometaju mušku djecu u imitiranju izraza lica odraslih i tako usporavaju učenje emocija.

Upravo iz tog razloga muške bebe koje su imale dudu varalicu imaju puno lošije rezultate u mjerenjima emocionalne zrelosti sa šest i sedam godina, a studenti koji su imali dude varalice kao djeca postižu loše rezultate na testovima emocionalne inteligencije.

Znanstvenici ipak dozvoljavaju da ograničena upotreba duda varalica u vrijeme kad dijete ne bi moglo učiti emocije, primjerice prije spavanja, neće utjecati na emocionalnu zrelost dječaka.





iedenthal kaže kako ograničena upotreba vjerojatno neće štetiti, posebno noću, kada nije vrijeme učenja. 

'Želim da roditelji budu svjesni da korištenje dude varalice ograničava bebinu sposobnost shvaćanja i istraživanja emocija. A čini se da mušku djecu više pogađa ta limitacija.' 

Studija je objavljena u listu Basic and Applied Social Psychology
20.09.2012. 16:52:51
http://metro-portal.hr/dude-varalice-nisu-za-decke/73990/