Metro-portal.hr

objavljeno 26.04.2010. 13:27:09
ČETVRTA

Dubrovačko-neretvanska županija prelazi na digitalnu TV

Stanovnici najjužnije hrvatske županije će od noći s utorka na srijedu program moći pratiti na 51., odnosno 59. kanalu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Dubrovačko-neretvanska županija će sutra, 27. travnja, u ponoć postati četvrta hrvatska regija u kojoj se televizijski program prati isključivo u digitalnoj tehnici, priopćila je danas Hrvatska agencija za poštu i eletronske medije (HAKOM).

Nakon što u noći s utorka na srijedu, 27. na 28. travnja, prestane emitiranje analognog TV signala, stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije će program nacionalnih nakladnika (HRT 1, HRT 2, NOVA TV i RTL) moći nastaviti pratiti u digitalnoj tehnici na 51., odnosno 59. kanalu.

Kako bi se građanima omogućilo nesmetano praćenje programa lokalnih TV postaja koje se do sada nisu opremile odgovarajućom digitalnom opremom, eksperimentalno prenošenje njihovog programa osigurat će se na 28. digitalnom kanalu.

Stanovnicima se preporuča da provjere imaju li opremu za praćenje digitalnog programa - TV antenu (najčešće se može koristiti postojeća, koja se do sada koristila za praćenje analognog TV programa) i TV prijamnik s mogućnošću prijama i reprodukcije digitalnog signala.

Kako bi se izbjegli nepotrebni troškovi, građanima se savjetuje da provjere podržava li njihov postojeći TV prijamnik digitalni način rada. Ako je riječ o suvremenijem TV prijamniku novije proizvodnje moguće je da već ima ugrađen sustav za prijam digitalnog signala.

Radi li se o starijoj generaciji TV aparata uređaj je i dalje moguće rabiti uporabom zasebnog "vanjskog" digitalnog prijamnika koji se priključuje na antenu, a zatim na TV aparat.

Treće rješenje je nabava novog TV uređaja koji već ima ugrađenu mogućnost za prijam digitalnog programa. Prilikom kupovine vanjskog prijamnika ili novog TV uređaja može se iskoristiti kupon kojeg je svaki RTV pretplatnik dobio i kojim Vlada subvencionira nabavu digitalne opreme.

Građani koji se koriste zajedničkim antenskim sustavom trebaju se obratiti upravitelju zgrade, odnosno objekta, a koji je obvezan osigurati provjeru funkcionalnosti i pripremljenosti sustava za prijam signala digitalne televizije. Svi koji TV program prate putem kabelske, satelitske ili internetske televizije ne trebaju nabavljati nikakvu dodatnu opremu ili poduzimati ikakve radnje, s obzirom da prelazak na digitalno emitiranje zemaljskog TV programa ni u kojem obliku ne utječe na rad navedenih sustava.

Detaljnije informacije vezano uz prelazak na digitalno emitiranje signala moguće je saznati putem Vladinih internetskih stranica na adresi www.vlada.hr/dtv te putem vladinog pozivnog centra na besplatnom telefonu 0800 11 2011. Dodatne informacije moguće je dobiti i putem Hrvatske televizije na internetskim stranicama www.hrt.hr/dvbt te upitom na adresu elektroničke pošte dvbt@hrt.hr . (hina/metro-portal)

26.04.2010. 13:27:09
http://metro-portal.hr/dubrovacko-neretvanska-zupanija-prelazi-na-digitalnu-tv/38679/