Metro-portal.hr

objavljeno 31.08.2019. 16:29:00
NAJAVE

Dubrovačke ljetne igre u rujnu u Zagrebu

Zagrebačke kulturne institucije i zagrebački umjetnici čitav niz desetljeća nezaobilazni su sukreatori programa Dubrovačkih ljetnih igara i stalni gosti festivala i Dubrovnika u ljetnim mjesecima

Gostovanja najboljih produkcija
Gostovanja najboljih produkcija (Arhiva)

Povodom proslave jubilarnoga 70. izdanja, najveći i najznačajniji hrvatski festival Dubrovačke ljetne igre gostovat će od 6. do 25. rujna u Zagrebu s izborom ponajboljih produkcija iz ovogodišnjeg dramskog i glazbeno-scenskog stvaralaštva festivala.

Zagrebačke kulturne institucije i zagrebački umjetnici čitav niz desetljeća nezaobilazni su sukreatori programa Dubrovačkih ljetnih igara i stalni gosti festivala i Dubrovnika u ljetnim mjesecima, a povodom sedamdesetog festivalskog izdanja ta važna suradnja proslavit će se dolaskom Dubrovnika u Zagreb, priopćili su iz Dubrovačkih ljetnih igara (DLJI).

"Raznolik program zagrebačkog 'pop-up' izdanja najvećeg hrvatskog festivala u mjesecu rujnu zagrebačkoj publici i njegovim posjetiteljima predstavit će ponajbolje iz dramskog i glazbeno-scenskog stvaralaštva festivala, uratke mahom domaćih, hrvatskih i dubrovačkih autora", dodaje se u priopćenju.

Program 6. rujna otvara "Glazba dubrovačkih ljetnikovaca" pod vedrim nebom na platou Gradec, a ansambl sastavljen od vrhunskih glazbenika izvest će četiri simfonije Luke Sorkočevića, prvog hrvatskog skladatelja simfonija, Händelovu ariju Cezara iz prvog čina opere Julije Cezar u Egiptu te Vivaldijevu ariju Judite iz prvog dijela oratorija Juditha triumphans i trostavačni koncert skladan prigodom Svečanosti jezika sv. Ante Padovanskog.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta koncert će se održati u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda (HGZ).

Uslijedit će, 8. rujna u Zagrebačkom kazalištu lutaka, dvije izvedbe glazbeno-scenske igre "Mali princ" praizvedene na 70. Igrama, nastale prema najpoznatijem djelu Antoinea de Saint-Exupéryja u adaptaciji i režiji Hrvoja Korbara, za koju je glazbu skladao Ivan Josip Skender koji i dirigira orkestrom sastavljenim od desetak ponajboljih dubrovačkih glazbenika.

Malog princa igra Rok Juričić, Livio Badurina u ulozi je Pilota i odraslih ljudi, a sopranistica Marija Kuhar Šoša interpretira Ružu, Lisicu i Zmiju.

Izvedba predstave "Pod balkonima" prema Ranku Marinkoviću u režiji Darija Harjačeka u programu je 13. rujna u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM). Članovi Festivalskog dramskog ansambla ostvarili su sjajne glumačke kreacije Marinkovićevih likova: Marko Makovičić, Doris Šarić Kukuljica, Helena Buljan, Maro Martinović, Jerko Marčić, Nikša Butijer, Dušan Gojić, Ugo Korani, Livio Badurina, Linda Begonja, Jelena Miholjević i drugi, a Nataša Kopeč je za ulogu Olive u predstavi nagrađena Nagradom Orlando 2018. godine.

Izložba "Iza Igara" fotografa Marka Ercegovića bit će otvorena u Kulturno informativnom centru (KIC) od 17. do 26. rujna. Marko Ercegović jedan je od službenih fotografa Dubrovačkih ljetnih igara, a u svojoj dugogodišnjoj fotografskoj karijeri veliki pečat dao je upravo kazališnoj fotografiji.

"Iako inače bilježi sjajne fotografije glumaca na sceni, ovog ljeta svoj objektiv usmjerio je i prema radnicima iza scene, ali i prema zbivanjima u Festivalskoj palači, skupljajući tako u svojoj foto-arhivi trenutke koje publika inače nema priliku vidjeti", ističu iz DLJI.

Program Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu zaključit će jazz koncert Avishai Cohen trija 25. rujna u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije Zagreb, a na dan koncerta Avishai Cohen održat će radionicu za studente Akademije.

"Svojim energičnim i upečatljivim nastupom vrsni glazbenici oduševili su ovo ljeto festivalsku publiku na tvrđavi Revelin, izvodeći uglavnom glazbu sa svog zadnjeg albuma Arvoles", poručuju iz DLJI.

Program nastaje u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara i Turističke zajednice grada Zagreba.

31.08.2019. 16:29:00
http://metro-portal.hr/dubrovacke-ljetne-igre-u-rujnu-u-zagrebu/120395/