Metro-portal.hr

objavljeno 01.04.2015. 17:30:00
OPREZNO

Držite alkohol podalje od djece

Djeca koja okuse alkohol prije 6. razreda osnovne škole vjerojatnije će početi konzumirati alkohol do trenutka kad krenu u srednju školu

Probate li rano, evo što vas čeka kasnije ...
Probate li rano, evo što vas čeka kasnije ... (Arhiva)

Djeca koja su probala alkohol do 10. godine života vjerojatnije su  popila čitavu dozu nekog alkoholnog pića na početku srednje škole u usporedbi s vršnjacima koji nisu nikad okusili alkohol.

Vjerojatnost da se djeca, koja su rano popila malo nekog alkoholnog pića, opiju do početka srednje škole 4 je puta veća u odnosu na vršnjake koji nikad u djetinjstvu nisu probali ni kap alkohola.

Iako je u narodima, posebno europskim, rašireno vjerovanje da kušanje alkoholnih pića u djetinjstvu štiti od konzumiranja alkohola kasnije u životu, istraživanje pokazuje da je to povezano s većim rizikom konzumiranja alkohola kao i zloupotrebe drugih sredstava do trenutka kad djeca započinju srednjoškolsko obrazovanje, kaže autorica istraživanja Kristina Jackson iz centra za alkohol i istraživanja ovisnosti sveučilišta Brown na Rhode Islandu.

Mnoga djeca obuhvaćena istraživanjem kazala su kako su njihovi roditelji, znajući to ili ne, bili izvor alkoholnih pića, kaže Jackson.

Istraživanje je pokazalo da je gotovo 30% djece do 6. razreda okusilo alkohol, a prvu kap probali su prosječno sa 7 godina.

U većini slučajeva radilo se o pivu ili vinu koje su im roditelji dali da probaju u kući.

Do polaska u srednju školu 26% takve djece popilo je čitavu dozu alkoholnog pića, a 9% ih se napilo.

Među djecom koja kao mala nikad nisu probala alkohol 6% ih je do srednje škole popilo čitavo piće, a 2% se napilo.

01.04.2015. 17:30:00
http://metro-portal.hr/drzite-alkohol-podalje-od-djece/90954/