Metro-portal.hr

objavljeno 06.04.2010. 13:00:38
PREPOROD:

Državnoj maturi treba ozbiljan remont

Projekt državne mature se provodi na uštrb ostvarenja nastavnog programa, upozorava sindikat

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Mario Pušić)

Predsjednik sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić istaknuo je danas, na konferenciji za novinare, da je projekt državne mature nedovoljno osmišljen i donosi puno više problema, no što daje rješenja te da mu je potreban "ozbiljan remont".

Naglasio je da je sada postalo potpuno jasno da se nije smjela dopustiti paralelna provedba projekta i nastave, pa je oglušivanje o upozorenja na taj problem dovelo do kaosa u obrazovnom procesu.

Stipić je također upozorio da se projekt državne mature provodi na uštrb ostvarenja nastavnog programa, izgubljeni su mnogi nastavni dani, jer učenici završnih razreda gimnazija i strukovnih škola ne dolaze na nastavu, jer se pripremaju za maturu. To pak povlači pitanje kako tretirati te izostanke, a ujedno otvara i pitanje ocjenjivanja tih učenika, upozorava Stipić.

Stoga je zatražio da prosvjetne vlasti i resorni ministar daju odgovore na ta pitanja, kao i da se matura izmjesti iz nastavne godine, odnosno da se tek po njezinu završetku održe ispiti državne mature.

Stipić je odgovarajući na novinarski upit ocijenio da je ovogodišnji naraštaj maturanata žrtvovan za jedan nedovoljno osmišljen projekt koji je od početka bio previše politički opterećen, a 30 tisuća učenika bilo je izloženo torturi koja, kako tvrdi, nije donijela ništa dobro. (hina/metro-portal)

06.04.2010. 13:00:38
http://metro-portal.hr/drzavnoj-maturi-treba-ozbiljan-remont/37215/