Metro-portal.hr

objavljeno 25.06.2011. 11:17:00
POČAST

Državni vrh položio vijence na Oltaru domovine i Mirogoju

Izaslanstvo povodom Dana državnosti predvodili su Ivo Josipović, Jadranka Kosor i Luka Bebić

Oltar domovine
Oltar domovine (Goran Mehkek / CROPIX)

Državna izaslanstva povodom Dana državnosti na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem, predsjednikom Hrvatskoga sabora Lukom Bebićem i predsjednicom Vlade Republike Hrvatske Jadrankom Kosor jutros su položila vijence i zapalila svijeće na Oltaru hrvatske domovine na Medvedgradu odajući počast svim palima za Domovinu, piše Hina.

U saborskom izaslanstvu bili su i potpredsjednici Sabora Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak i Josip Friščić te saborski zastupnik Josip Leko.

U Vladinom izaslanstvu bili su potpredsjednici Vlade Petar Čobanković i Božidar Pankretić te ministar obrane Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i ministar branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Tomisav Ivić.

Hrvatski državni vrh danas je polažući zajedno vijence na Oltar hrvatske domovine u povodu Dana državnosti obnovio običaj odavanja počasti na Medvedgradu svim poginulima za Domovinu. Od 1994. do 2000. Oltar hrvatske domovine su u povodu državnih blagdana posjećivala najviša državna izaslanstva i državni dužnosnici te strani državnici koji su posjećivali Hrvatsku kao i i veleposlanici nakon predaje vjerodajnica predsjedniku države. Spomenik je rad akademskog kipara Kuzme Kovačića.

Vijenci i na Mirogoju

U povodu Dana državnosti državna izaslanstva na čelu s predsjednicima države, Sabora i vlade jutros su položila vijence na zagrebačkom groblju Mirogoju, kod spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli", na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te kod središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja.

Predsjednik Republike Ivo Josipović, sa suradnicima i u nazočnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, generala Drage Lovrića, položio je vijenac kod "Zida boli", kod središnjeg križa u Aleji poginulih branitelja, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, na grobnici Narodnih heroja i na grobu predsjednika vlade od 2000. do 2003. Ivice Račana.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić te potpredsjednici Vladimir Šeks i Ivan Jarnjak položili su vijence kod Zida boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te na grobu Franje Tuđmana.

Predsjednica vlade Jadranka Kosor, sa izaslanstvom u kojem su bili potpredsjednici vlade Božidar Pankretić i Petar Čobanković, ministri obrane, unutarnjih poslova i branitelja, Davor Božinović, Tomislav Karamarko i Tomislav Ivić, položila je vijence kod "Zida boli", kod Središnjeg križa i na grobu prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Izaslanstva predsjednika Republike i predsjednika Sabora položila su vijence i kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Na Mirogoju kod "Zida boli", Središnjeg križa u Aleji poginulih branitelja te na grobu prvog hrvatskog predsjednika vijence je položilo izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem.

25.06.2011. 11:17:00
http://metro-portal.hr/drzavni-vrh-polozio-vijence-na-oltaru-domovine/60547/