Metro-portal.hr

objavljeno 18.11.2013. 12:12:00
MA DA?!

Državni vrh odustao od Kolone sjećanja

HRT je javio da je državni vrh odustao od kolone sjećanja nakon što im je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prepriječio put i onemogućio prolazak

Vlada se povukla iz Vukovara
Vlada se povukla iz Vukovara (Twitter)

"Ovo je utakmicu koju ne želimo igrati', potvrdio je predsjednik Ivo Josipović i dodao da im je Vukovar u srcu, ali da ovu igru igraju oni koji su to i zamislili. 

Oko 10:30 kolona Stožera, u kojoj se nalazi više desetaka tisuća ljudi, blokirala je put u kojoj se nalazi državni protokol. Članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, naime, prepriječili su cestu na koju su se trebali priključiti članovi državnog protokola. Ne dopuštaju im prolaz dok kolona 'vukovarske Hrvatske' u potpunosti ne prođe. Čelnici Stožera djeluju kao da je ratno stanje, piše 24sata.

Svojim aktivistima, koji priječe prolaz članovima državnog protokola, izdali su naputak da tu stoje do daljnjega. Inače, premijer, predsjednik i članovi Vlade su vrlo dobro osigurani. U gradu je zamjetna nazočnost većeg broja policajaca. Prema podacima vukovarske policije, na osiguranju je angažirano 250 policijskih službenika, a za osiguravanje javnoga reda i mira zaduženo je i 150 redara, članova vukovarskih braniteljskih udruga.

Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade kazala je za HRT kako je žalosna zbog svega što se događa.

'Žao mi je što je došlo do podjele, trebali smo biti zajedno', kazala je Opačić, a na pitanje kako komentira da su se čelnici HDZ-a našli u stožeraškoj koloni kazala je kako je ta stranka cijelo vrijeme podupirala Stožer.

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice, te prigodnim programom 'Vukovar, mjesto posebnog pijeteta' u Vukovaru je počelo obilježavanje 22. godišnjice stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. Suprotno najavama Stožer za obranu hrvatskog Vukovara oformio je svoju kolonu. Kad su se dvije kolone trebale spojiti u jednu, stožeraši su blokirali kolonu s državnim protokolom. Navodno državni vrh planiraju još jednom poniziti tako da im na cesti ostave tisuće lampaša i na taj način pripriječe dolazak na Memorijalno groblje

Osim velikog broja građana Vukovara i domoljuba pristiglih iz svih krajeva Hrvatske, skupu nazoče i predsjednici Republike, Sabora i Vlade Ivo Josipović, Josip Leko i Zoran Milanović te svi ministri u Vladi. Na skupu su i saborski zastupnici, đakovački i osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, te brojni drugi visoki crkveni dužnosnici, članovi diplomatskog zbora akreditirani u Hrvatskoj kao i čelnici i predstavnici brojnih stradalničkih i braniteljskih udruga te političkih stranaka. 

Među nazočnima su i ratni zapovjednici obrane Vukovara 1991. godine Mile Dedaković i Branko Borković te Tomislav Merčep.

U Vukovaru je i izaslanstvo Srpskog narodnog vijeća (SNV), predvođeno predsjednikom Miloradom Pupovcem, koje je najavilo da će položiti vijence za sve vukovarske žrtve, kako Hrvate tako i Srbe, koji su stradali u ratnim strahotama 1991. godine. Vijenac će položiti na memorijalnom groblju u Vukovaru, spomen obilježju na Ovčari i na obali Dunava za stradale Vukovarce srpske nacionalnosti.

Iako je bilo najavljivano iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara kako na današnji dan neće biti dvije kolone sjećanja koje će proćiVukovarom u spomen na žrtve agresije na taj grad 1991., to se nije obistinilo i najveći dio sudionika krenuo je u koloni koju predvodi Stožer. Brojni građani su zbunjeni, nisu sigurni kada i u kojoj koloni bi trebali krenuti. 'Jedino sveto što smo imali bila je ova kolona', moglo se čuti od zbunjenih i razočaranih građana.

Oni su, nakon intoniranja himne i minute šutnje za poginule, pošli prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata formirajući veliku kolonu, a među njima su i generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak. Gotovina je izjavio da se došao pokloniti žrtvi Vukovara te da je sve ostalo sporedno.

Iz izvora bliskih Stožeru 24sata saznaje da će kolona tzv vukovarske Hrvatske, kad dođe na Memorijalno groblje, iza sebe na prilazu groblju ostaviti na tisuće lampiona na cesti 'tako da im političari ne mogu prići'! Inače, već 20 minuta traje blokada kolone u kojoj se nalaze premijer, predsjednik i članovi Vlade.

Iz vukovarske gradske uprave najavljivano je kako se očekuje da će Vukovar danas pohoditi oko 100.000 građana iz cijele Hrvatske. Prošle godine u Vukovar je na 18. studenoga došlo do tada rekordnih 50.000 ljudi.

18.11.2013. 12:12:00
http://metro-portal.hr/drzavni-vrh-odustao-od-kolone-sjecanja/81665/