Metro-portal.hr

objavljeno 15.12.2013. 10:36:00
TUGA

Započeo svečani ispraćaj Mandele

Državni ukop svjetskog simbola borbe protiv aparthejda Nelsona Mandele počeo je u nedjelju u selu u kojemu je proveo djetinjstvo, Quunuu, na jugu Južnoafričke Republike

Ispraćaj je u Mandelinom rodnom mjestu
Ispraćaj je u Mandelinom rodnom mjestu (Screenshot YouTube)

Svečanost je počela vjerskom pjesmom Xhosa Lizali'sidinga lakho (držiš svoje obećanje). Održava se na imanju obitelji Mandela u tom selu na jugu zemlje u nazočnosti gotovo 4.500 ljudi.

Južnoafrički nadbiskup u miru Desmond Tutu ipak će doći na pogreb svojeg prijatelja i suborca protiv aparthejda, nakon što je razjašnjen nesporazum zbog pozivnice koja mu nije poslana.

Mandela, junak borbe protiv aparthejda i prvi crni predsjednik Južnoafričke Republike, koji je preminuo 5. prosinca u 95. godini, želio je biti pokopan uz majku i troje djece, tisuću kilometara južno od Johannesburga.

Lijes s tijelom Nelsona Mandele prebačen je u Qunu jučer, a mještani su ga dočekali pjesmom i plesom. Cesta od zračne luke Mthathe do tog sela bila je puna mjesnih stanovnika koji su mu željeli odati počast.

15.12.2013. 10:36:00
http://metro-portal.hr/drzavni-ukop-svjetskog-simbola-borbe-protiv-aparthejda-nelsona-mandele-poceo-je-u-nedjelju-u-selu-u-kojemu-je-proveo-djetinjstvo/82181/