Metro-portal.hr

objavljeno 11.05.2010. 18:27:51
NOVA RUNDA

Državne i javne službe ne odustaju od regresa, božićnice i dara za djecu

Nakon sastanka s Vladom, sindikati državnih i javnih službi navode kako će se pregovori nastaviti

(Saša Midžor Sučić/Cropix)

Vlada i sindikati državnih i javnih službi nastavili su danas pregovore o vladinu prijedlogu da se ove godine zbog krize zaposlenima u državnim i javnim službama ne isplate regres, božićnica i dar za djecu.

Nakon ove runde pregovora čelnici Sindikata državnih službi izjavili su novinarima da i dalje traže poštivanje Kolektivnog ugovora i isplatu regresa, božićnice i dara za djecu.

Nastavljamo pregovore i očekujemo od Vlade da nam idući put ponudi pisani prijedlog sporazuma, rekli su sindikalci.

Predstavnici Vlade nisu nam rekli da će ići na raskidanje Kolektivnog ugovora ako ne prihvatimo njihov prijedlog, rekao je predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša. Danas smo otvorili i pitanja iz programa reforme državne uprave, poput outsourcinga, smanjenja broja zaposlenih i Zakona o plaćama, dodao je Pleša.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić napomenuo je kako im Vlada nije ponudila nikakav kompromisni prijedlog o kojem se špekuliralo proteklih dana u medijima te dodao kako sindikati ostaju pri svojim stajalištima i ne žele se odreći svojih prava.

Nakon predstavnika sindikata državnih službi na pregovore u Banske dvore došli su čelnici Sindikata javnih službi koji također inzistiraju na poštivanju svojeg kolektivnog ugovora.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek rekla je da su kolektivni ugovori za sindikate "sveto pismo", pa bi vladino eventualno raskidanje kolektivnog ugovora bio, kako je kazala, "vrlo hrabar potez".

Odustajanjem od isplate regresa, božićnice i dara za djecu za oko 240 tisuća državnih i javnih službenika u proračunu bi se ove godine uštedjelo 640 milijuna kuna. (hina/metro-portal)

11.05.2010. 18:27:51
http://metro-portal.hr/drzavne-i-javne-sluzbe-ne-odustaju-od-regresa-bozicnice-i-dara-za-djecu/39784/