Metro-portal.hr

objavljeno 26.06.2011. 09:02:29
ŠESTA U SAD-U

Država New York ozakonila istospolne brakove

Nakon što je guverner Andrew Cuomo potpisao zakon o istospolnim brakovima, slavilo se na ulicama Manhattana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Neil Patrick Harris, zvijezda serije Kako sam upoznao vašu majku oduševljeno je pozdravio novu odluku o ozakonjenju homoseksualnih brakova. U sretnoj je vezi s partnerom Davidom Burthkom s kojim ima dvoje djece i već su prije pet godina odlučili da će se vjenčati u New Yorku čim to bude moguće.

Naime, potpisom Andrewa Cuoma, guvernera savezne države New York, ta je država postala šesta američka savezna država koja je ozakonila istospolni brak. Zakonodavno je tijelo New Yorka kasno u petak usvojilo zakon nakon što su četiri republikanska zakonodavca prešla stranačke linije i pružila mu podršku. Odmah potom, guverner Andrew Cuomo potpisao je zakon, a sklapanje brakova među partnerima jednakog spola može početi za 30 dana.

Kako u toj saveznoj državi mogu sklapati brak i osobe koje u njoj ne žive, očekuje se da će mnogi istospolni parovi iz drugih dijelova Amerike požuriti u New York, u kojemu je u subotu, inače, održana Gay parada. Dosad su zakone o pravu na istospolni brak usvojile savezne države Vermont, New Hampshire, Connecticut, Massachusetts i Iowa, te District of Columbia s  glavnim gradom Washingtonom.

26.06.2011. 09:02:29
http://metro-portal.hr/drzava-new-york-ozakonila-istospolne-brakove/60574/