Metro-portal.hr

objavljeno 16.05.2008. 00:59:29

Država će siromašnima plaćati dio struje i plina

Od jeseni, Vlada će početi primjenjivati paket energetsko-socijalnih mjera

Država pokušava ublažiti sve veća i češća poskupljenja režija
Država pokušava ublažiti sve veća i češća poskupljenja režija (Davor Pongračić/CROPIX)

Očekuje se da će Vlada prilikom skorog rebalansa državnog proračuna predstaviti paket ‘energetsko-socijalnih’ mjera kojima bi se građanima slabijeg imovinskog stanja i tvrtkama čije je poslovanje objektivno ugroženo ublažio rast troškova, piše Jutarnji list. 

Nužna potrošnja

O njihovu sadržaju u Vladi još ne žele govoriti, ali je izvjesno da će u sklopu intervencija za koje bi rebalansom mogla osigurati i oko 700 milijuna kuna predložiti subvencioniranje ‘nužne potrošnje’. To znači da će država vjerojatno odrediti maksimalnu potrošnju energenata po domaćinstvu koja bi se plaćala po nižoj cijeni.

Vlada taji mjere• O sadržaju energetsko-socijalnih mjera u Vladi još ne žele javno govoriti.
• Država će vjerojatno, piše Jutarnji list,  odrediti maksimalnu potrošnju energenata po domaćinstvu koja bi se plaćala po nižoj cijeni.
Dakle, za energente čija se potrošnja može mjeriti, poput struje, plina i toplinske energije, utvrdio bi se limit do kojeg bi cijena bila netržišna, a za potrošnju iznad tog limita plaćale bi se tržišne, odnosno više cijene. Određene subvencije predložit će i za tvrtke koje su najviše pod udarom cijena energenata, poput prijevoznika, a prije nego što se one definiraju, trebale bi se obaviti konzultacije s Europskom komisijom i Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja, kako intervencije države ne bi narušile pravila o državnim potporama.

Takvim paketom mjera država bi ciljano olakšala pokrivanje režijskih troškova građanima slabijeg imovinskog stanja, a ne svima, čime ne bi drastično ugrožavala poslovanje energetskih kompanija. No, one bi bile obeštećene i za dio jeftinije struje i plina koji bi bio obuhvaćen takozvanim socijalnim paketom.

Naknada kompanijama

Ako se prihvate sugestije pojedinih stručnjaka, Vlada bi formirala fond iz kojeg bi se kompanijama poput HEP-a plaćala naknada za energiju koju pod povlaštenim uvjetima prodaju građanima ili tvrtkama.

Novac za funkcioniranje takvog fonda mogao bi se osigurati upravo tijekom rebalansa proračuna.
Ako se Vlada odluči na takav model, on bi se mogao početi primjenjivati najranije ove jeseni. (METRO) 

16.05.2008. 00:59:29
http://metro-portal.hr/drzava-ce-siromasnima-placati-dio-struje-i-plina/7303/