Metro-portal.hr

objavljeno 23.07.2012. 14:34:46
A, ZATO JE TAKO! :)

Društveni jet lag ili zašto mrzimo ponedjeljak

I danas, kao i svakog ponedjeljka, imate želju ostati doma i ljenčariti? Imate društveni jet lag

Ako ponedjeljkom izgledate i osjećate se ovako, znamo što vam je
Ako ponedjeljkom izgledate i osjećate se ovako, znamo što vam je (Shutterstock)

Dobra vijest za sve koji ne mogu smisliti ponedjeljak - to je fenomen i ima svoje stručno ime, društveni jet lag. Naravno, za to prvo trebate malo jače tulumariti vikendom, jer oni koji vikendom imaju drugačije navike spavanja u ponedjeljak su u komi, a sebi dolaze tamo negdje u srijedu.

Takva je ekipa umorna i omamljena prvi radni dan u tjednu, a posljedice tog umora uopće nisu bezazlene, jer slabije pamtite, sporo reagirate, a dugoročno ljenčarenje vikendom dovodi do debljanja i ovisnosti o cigaretama i kofeinu.

Sve ovo tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Rush u Chicagu, naglašavajući da promjene u navikama spavanja tijekom vikenda utječu na spremnost na reakciju. Test je bio vrlo jednostavan, a ispitanici su trebali pritisnuti gumb kad vide određenu sliku na ekranu. Naravno, ujutro su postizali lošije rezultate nego navečer, ali kad su uveli ranije buđenje ponedjeljom nakon izležavanja vikendom, rezultati su bili ravni katastrofi.

Njemački je istraživač Till Roenneberg smislio izraz društveni jet lag nakon ispitivanja na uzorku od 65 tisuća osoba oba spola, koje je pokazalo da oni koji vikendom imaju različit režim spavanja imaju tri puta veći potencijal za debljanje.

23.07.2012. 14:34:46
http://metro-portal.hr/drustveni-jet-lag-ili-zasto-mrzimo-ponedjeljak/72804/