Metro-portal.hr

objavljeno 14.06.2010. 16:02:26
ZAKON O RADU

Drugi Svesindikalni sabor: Ovo je buđenje hrvatskih građana

POGLEDAJTE VIDEO - U Studentskom centru okupilo se tisuću sindikalaca koji su političkoj eliti poručili da su spremni i na opći štrajk

svesindikalni sabor ZOR izmjene
svesindikalni sabor ZOR izmjene (Goran Mehkek/Cropix/Infopunkt)

Prikupljanje potpisa za referendum protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) i 2. Svesindikalni Sabor predstavljaju "buđenje hrvatskih građana" koji ponovno počinju vjerovati u sebe, poručili su danas sindikalni čelnici na skupu pred tisuću sindikalaca u Studentskom centru.

U prvih pet dana prikupili smo već 62 posto od potrebnih 450 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma, a naša akcija poprima razmjere plebiscita građana koji jasno iskazuju nezadovoljstvo stanjem u društvu, ustvrdio je koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević. Velik odaziv građana, koji po velikoj vrućini u redovima stoje da bi se potpisali na zahtjev za referendumom, poruka je Vladi i poslodavcima da napokon preuzmu odgovornost za rezultate svojega rada, rekao je Matijašević.

Zatražio je od predsjednika Ive Josipovića da potpiše "opravdane zahtjeve radnika" jer će tako ispuniti dio svojeg predizbornog programa o "pravdi i pravednosti", a predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću priprijetio da se "ne usudi staviti na dnevni red Sabora" Vladin prijedlog izmjena ZOR-a dok traje akcija prikupljanja potpisa.

Ljudi koji potpisuju zahtjev za referendumom daju svoj doprinos demokratskom razvoju zemlje i ne može ih se optuživati da su izmanipulirani, ustvrdio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i poručio političkoj eliti: "Ne zaboravite da ćemo zaokruživati i glasačke listiće, na redovnim ili prijevremenim izborima".

Velika potpora javnosti akciji protiv izmjena ZOR-a, kojima Vlada i poslodavci nastoje "slomiti sustav kolektivnih ugovora", ujedno je poruka sindikatima da se ujedine u borbi za zaštitu radničkih prava, tako da se pet središnjica ujedini u jednu ili dvije središnjice, istaknuli su neki govornici na skupu.

Poruke sindikalnih čelnika često su prekidane pljeskom i povicima odobravanja dok su gromoglasne zvižduke "pobrali" Vlada, ministri Đuro Popijač i Božidar Kalmeta te saborski zastupnik HDZ-a i bivši sindikalac Boris Kunst.

Na veliko odobravanje naišao je prijedlog predsjednika Sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske Ivana Tomca za organiziranjem općeg štrajka u zemlji. "Generalnim štrajkom trebamo poručiti nekompetetnoj Vladi, pohlepnim vlasnicima i bankarima i nesposobnim poslodavcima - 'Ili bolje ili dolje'", rekao je Tomac.

Na Saboru je provedena anketa među prisutnim članovima sindikata udruženih u središnjice o spremnosti za organiziranje općeg štrajka, a prije eventualnog generalnog štrajka o njemu bi se trebalo izjasniti i sveukupno sindikalno članstvo.

Poneseni dosadašnjom podrškom građana neki su sindikalni vođe poručili da sindikati trebaju tražiti i više od ukidanja predloženih izmjena ZOR-a, pa se tako Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, založio za jače sindikalno organiziranje u privatnom sektoru, gdje su sindikalci često šikanirani i zabranjuje im se djelovanje.

Na 2. Svesindikalnom saboru usvojene su rezolucije o kolektivnim ugovorima, radno-socijalnom zakonodavstvu, odgovornosti vlasti i financijskog sustava, obrazovnom sustavu, javnom sektoru i jačanju hrvatskog sindikalnog pokreta. (hina/metro-portal)

14.06.2010. 16:02:26
http://metro-portal.hr/drugi-svesindikalni-sabor-ovo-je-budjenje-hrvatskih-gradjana/42561/