Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2011. 11:30:00
PREUZIMANJE NADZORA

Drugi čovjek Al Kaide ukazao na Bin Ladena?

Egipćani unutar Al Kaide, predvođeni drugim čovjekom te organizacije Ajmanom Al-Zavahirijem, doveli su Amerikance do Osame Bin Ladena, tvrdi saudijski dnevnik Al Vatan

Ajman al-Zavahiri
Ajman al-Zavahiri (Wikipedia)

Pozivajući se na sigurnosne izvore u regiji dnevnik dodaje da je kurir, kojega su američke obavještajne službe pratile i koji im je omogućio da otkriju trag Bin Ladena, radio zapravo za Zavahirija te da je Pakistanac, a ne Kuvajćanin čiji identitet su otkrili zatvorenici u Gauantanamu.

On je Amerikance doveo do doma Bin Ladena praveći se da ne zna kako ga slijede, piše Al Vatan. "Egipćani iz Al Kaide, koji su de facto vodili mrežu, pokušavali su od bolesti Bin Ladena 2004. preuzeti nadzor nad Al Kaidom", tvrdi dnevnik.

Isti list piše da su ti Egipćani uvjerili Bin Ladena da napusti pakistanske plemenske zone na sjeverozapadu te da se skloni u Abotabadu, otvorenom gradu prilično lakog pristupa gdje su ga u nedjelju ubili američki specijalci.

Nakon smrti Bin Ladena, Egipćanin Al Zavahiri (59), "mozak" i glavni glasnogovornik Al Kaide, postaje prvi vođa organizacije i najtraženiji čovjek na svijetu. Bio je vođa egipatskog Islamskog džihada koji se pridružio Al Kaidi 1998. godine.

05.05.2011. 11:30:00
http://metro-portal.hr/drugi-covjek-al-kaide-ukazao-na-bin-ladena/58480/