Metro-portal.hr

objavljeno 27.08.2011. 15:03:43
RECENZIJA

Odlična zabava na drugoj večeri PANČ festivala

Danas nas očekuje zatvaranje na kojemu će nastupiti još petero komičara, uključujući i glazbeno-komičarskog gosta, Luku Bulića

Drugi dan PANČa držale su pretežno domaće snage
Drugi dan PANČa držale su pretežno domaće snage (Standup.hr)

Nakon odličnog otvaranja ovog međunarodnog festivala komedije u četvrtak, kad su goste zabavljali i komičari iz Engleske, druga je večer bila u znaku domaćih komičara s gostom iz Slovenije. Ulogu voditeljice je kao i prethodne večeri preuzela šarmantna Ida Prester, koja je uvela posjetitelje u program i najavila izvođače. Problemi s mikrofonom koji su se pojavili prve večeri zahvaljujući organizatoru sasvim su uklonjeni, tako da je audio doživljaj bio mnogo bolji nego prethodne večeri.         

Večer je otvorio Jadranko Glavačević, koji je svojim osebujnim i neurotičnim stilom sa publikom podijelio razne stvari iz života koje ga muče, kao što je njegova baka koja gleda TV iako ga i ne vidi najbolje, način na kojim mu ležeći policajci zagorčavaju život, a osvrnuo se i na lijekove protiv glavobolje čije su nuspojave brojnije od problema koje njima pokušava liječiti. Na kraju svojeg nastupa opisao je svoje viđenje TV prodaje, a najveće oduševljenje izazvalo je ruganje poznatoj reklami za Kosmodisk, pa je publika ovog izvođača ispratila velikim pljeskom.        

Drugi je na redu bio Goran Furjan, koji je osvojio publiku već prvom rečenicom. Ovaj je Varaždinec, naime, zorno prikazao kako ga nitko u publici ne bi mogao razumjeti kada bi se prepustio svojem pravom naglasku, a publika je pozdravila njegov način izrugivanja samom sebi. Goran se kroz svoj nastup dotaknuo brojnih stvari koje mu plijene pažnju, kao što su turisti u Zagrebu, a svaku je nacionalnost imitirao toliko dobro da mu publika vrlo često nije dala da dovrši rečenicu, već ga je prekidala gromoglasnim pljeskom. Odličnom mimikom i gestikulacijom svakoj je svojoj fori podario dubinu, a izrugivanje muškoj nesposobnosti da zapamti ime djevojke izazvala je pozitivne reakcije kako muškog, tako i ženskog dijela publike. Nastup je doveo do vrhunca pričom o muškim najlonkama, a završio ga je imitacijom pingvina iz crtića Pingu, kojeg je savršeno odglumio.      

Nakon izvrsnog Gorana red je došao na žensku izvođačicu, Marinu Orsag. Odlično raspoložena Marina uvela je publiku u svoj nastup imitacijama poznatih pjevača, pa su se tako na tapeti našli Tereza Kesovija, Mate Mišo Kovač i Vlatka Pokos, a izrugivanje pjevačkom stilu Saše Lozara izazvalo je gromoglasni aplauz. Imitacija prometnog policajca koji misli da je semafor oduševila je prisutne, a dotaknula se i ostalih prometnih tema, kao što su kalkuliranje lokacije vrata tramvaja na stanici, te skraćivanje puta hodanjem kroz tramvaj. Njezina interpretacija Bin Ladena koji je pod utjecajem marihuane pokazala je da su navodi o njegovom uživanju u ovoj lakoj drogi vrlo nelogični, a otkrila nam je i kako RTL2 pomaže pri osvajanju žena ili muškaraca.      

Fora o gej autu godine uz koreografiju pokreta oduševila je i one najsuzdržanije, pa su se tako na smijeh odvažili i ljudi iz publike koji su glasnice čuvali za najbolje fore. Nastup je završila tipizacijom pijanih muškaraca i žena, a zanimljivo je bilo gledati ljude u publici kada bi, prepoznavši se u određenom tipu pijanca, nakon početnog srama dobru karakterizaciju nagradili pljeskom. U posljednjoj se fori pronašao svatko iz publike, a Marinu su s pozornice ispratili velikim aplauzom.        

Večer je nastavio gost iz Slovenije - Vid Valič, koji je svojim simpatično šlampavim hrvatskim jezikom u koji su mu se potkradale slovenske riječi zadobio simpatije svih u publici, a nastup je započeo upoznavanjem publike sa formom stand-up komedije, objašnjavajući kako je ponekad potrebno i uvrijediti nekoga u nastupu. Na tapeti su se tako ubrzo našli članovi publike, koje je "vrijeđao", govoreći kako je sve to dio stand-up komedije.

Dužan nije ostao niti svojem kolegi Ivanu Šariću, koji je sve pomno slušao u publici, vjerojatno skupljajući materijal za revanš. No Vid se nije zadržao samo na drugima, već je krenuo vrijeđati i samoga sebe, pa su se tako na listi njegovih mana našli prevelik nos u kojemu je moguće švercati kokain, a dotakao se i svoje, kako kaže, premale muškosti, te izjavio kako umjesto kupaćih gaća može nositi flaster za žulj. Simpatije publike nastavio je prikupljati i šalama na račun Zagrepčanki koje odlaze na skijanje kako bi se pokazale, a ne skijale, bilo je tu i nekoliko savjeta kako rješavati sporove upotrebom marihuane, a osvrnuo se i na misterij ženskog orgazma i muške nesposobnosti pri otkopčavanju grudnjaka. Nastup je završio malim izazovom za Hrvatice; čuo je, kako kaže, da i nisu baš dobre u krevetu, pa je djevojke kroz šalu pozvao da ga razuvjere.        

Čast zatvaranja druge večeri pripala je Aleksu Curać-Šariću, a njegov ležeran stil imao je umirujući efekt nakon energičnog Vida. Aleks je poznat po iznimno dobroj komunikaciji s publikom i sposobnosti improvizacije, pa je tako svoj pripremljeni materijal često nadopunjavao trenutnim situacijama, što uvijek izaziva oduševljenje publike.

Svakodnevne je situacije kao što su kupovina u Konzumu pretvorio u savršeno mjesto za osvajanje djevojaka, a opisao je i kako osvojiti djevojku u velikoj gužvi u H&M-u. Kako je na početku najavio, velik dio njegovog nastupa bio je posvećen romskoj manjini, pa je tako opisivao način na koji cigani prose, probleme koji se pojavljuju pri dobro poznatoj kupovini cigle, a opisao je kako bi izgledao "cigo pride". Maštovitost njegovog materijala ovdje nije stala, već je opisao kako bi izgledalo kada bi Cigo bio sljedeći Batmanov protivnik, a njegovi opisi hipotetičkih scena iz takvog filma oduševili su publiku.      

Aleks je iskoristio svoj jedinstveni talent improvizacije u nekoliko navrata, pa tako nije propustio priliku obratiti se mladiću koji se digao usred predstave, a cijeli je razgovor odlično uklopio u svoj trenutni materijal. Komunikaciju s mladićem nastavio je i kada se ovaj vratio na mjesto, a publika je uživala u autentičnosti trenutka, te pljeskom pokazala kako cijeni takav način nastupanja. Pričom o čokoladnom mlijeku i apelom da se ukine ono obično, jer je bespotrebno, priveo je svoj nastup kraju, a još ga je samo začinio pričom o crnom gej patuljku.        

U publici se našlo i nekoliko poznatih lica, a veseli trojac koji su činili Mario Petreković, Rene Bitorajac i Vedran Mlikota, jednoglasno je izrazio oduševljenje programom, govoreći kako su svi bili odlični, ali da ih je najviše impresionirao, kako kažu, "onaj Slovenac". Rene je izrazio žaljenje što neće moći prisustvovati završnoj večeri, dok su njegovi kolege najavili svoj dolazak.        

Tvornica je tako već drugu večer za redom bila mjesto odličnog humora, a brojni su se posjetitelji zadržali i nakon završetka programa, gdje su se mogli družiti s komičarima. Odlična atmosfera, udobne stolice i savršeno rashlađen prostor učinili su drugu večer ovog festivala odličnim izborom za izlazak, a sutra nas očekuje zatvaranje na kojemu će nastupiti još petero komičara, uključujući i glazbeno-komičarskog gosta, Luku Bulića.

27.08.2011. 15:03:43
http://metro-portal.hr/druga-vecer-panc-festivala/62627/