Metro-portal.hr

objavljeno 28.05.2011. 14:30:00
PREVENTIVNI LITIJ

'Drogiranje' vodovoda radi sprječavanja sucida?

Dodavanjem malih količina litija u pitku vodu mogao bi se smanjiti broj suicida, tvrde austrijski stručnjaci

Pitka voda
Pitka voda (Deviantart)

U područjima u kojima pitka voda sadrži veću količini litija puno je manje suicida, sugerira novo istraživanje stručnjaka sa Medicinskog fakulteta iz Beča koji su usporedili statistiku o samoubojstvima u različitim regijama Austrije s razinom prirodne koncentracije litija u pitkoj vodi.

Stručnjaci vjeruju da bi se broj slučajeva suicida mogao drastično smanjiti ako se pitkoj vodi iz vodovodnog sustava doda mala količina litija. Svojevrsnim drogiranjem vodovda mogli bismo spriječiti samoubojstva? Zvuči nevjerojatno, ali ne nužno. Detalji istraživanja objavljeni su u britanskom Časopisu za psihijatriju (Journal of Psychiatry). U istom časopisu piše kako su stručnjaci analizirali 6,640 mjera litija iz pitke vode i to zatim usporedili s podatcima o suicidima iz 99 okruga.

U regijama u kojima je u vodi bilo najmanje litija ujedno je bilo najviše samoubojstava (16 na 100.000 ljudi) dok je u regijama s najviše litija bilo u prosjeku 11 suicida na 100.000 ljudi.

Dr. Nestor Kapusta, voditelj istraživanja, kazao je kako ovi rezultati sugeriraju da je potrebno dublje istražiti ovo područje. Rezultati su u skladu s jednim japanskim istraživanjem iz 2009. godine koje je također pokazalo da je, laički rečeno, veća količina litija u vodi jednaka manjem broju suicida. U SAD-u su, na primjer uvedene mjere dodavanja fluora vodi kako bi se spriječilo propadanje zuba pa američki stručnjaci vjeruju kako dodavane litija neće biti nikakav problem pokaže li u daljnjim istraživanjima da je on zaista učinkovit u sprječavanju samoubojstava. Mnogi stručnjaci tvrde kako je svijetom zavladala paranoja kad je u pitanju čistoća vode - naime, ona se toliko pročišćava da nema gotovo nikakvu nutritivnu vrijednost, a kad se tome pridoda neznanje o korisnosti malih količina litija u vodi jasno je zašto se neki protive inicijativi dodavanja tog sastojka u osnovnu tekućinu koju pijemo.

U visokim dozama litije je vrlo koristan u liječenju bipolarnog poremećaja (litijev kation), a prema pisanju spomenutog časopisa, litij se pokazao korisnim i u usporavanju gubitka pamćenja. Ipak, litij koji bi se eventualno dodavao pitkoj vodi bio bi u malim količinama. Ne govori se, dakle, o terapeutskim dozama - osoba bi trebala popiti par olimpijskih bazena vode s litijem da bi to bilo jednako klasičnim terapijama s litijem - eto koliko malo bi ga se dodavalo pitkoj vodi, a potencijalna korist u sprječavanju suicida je neprocjenjiva. 

28.05.2011. 14:30:00
http://metro-portal.hr/drogiranje-vodovoda-radi-sprjecavanja-sucida/59374/