Metro-portal.hr

objavljeno 09.06.2011. 18:05:00
POGIBLJA VATROGASACA

Draženu Slavici nastavljeno suđenje za tragediju na Kornatima

Slavicu se tereti za propuste pri organizaciji gašenja na otoku Kornatu te kašnjenje akcije spašavanja unesrećenih

Fotografija vijesti

Danas je svjedočenjem Tomislava Vuke, glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje, nastavljeno suđenje za kornatsku tragediju bivšem zapovjedniku JVP Šibenik Draženu Slavici.

Vuko je svjedočio više od pet sati te je rekao da je za stradale vatrogasce na Kornatu doznao nešto prije 20 sati na putu prema Šibeniku, javlja Hina. Naime, kobnog 30. kolovoza 2007., kada se dogodila tragedija, Vuko je bio na Hvaru zajedno s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Mladenom Jurinom.

Po njegovim riječima, tek nakon povratka u Šibenik sastali su se s Draženom Slavicom i tu su doznali da ima stradalih. To je bilo 15-ak minuta prije 20 sati, kazao je.

"Do tada nisam znao što se točno dogodilo s vatrogascima", rekao je Tomislav Vuko, no kada mu je Slavičin branitelj Čedo Prodanović predočio dokument iz kojega je vidljivo da je svojim podređenima u Divuljama već u 17 sati i 56 minuta rekao da ranjenike prevoze u splitsku bolnicu te da o svemu budu tiho dok ne budu sigurni što se dogodilo, Vuko je promijenio svoj raniji iskaz i potvrdio da je to moguće. Također je rekao kako čak nije siguran je li ga o ranjenima prije obavijestio netko iz Vatrogasnog operativnog središta u Divuljama ili sam Dražen Slavica.

Vuko nije znao točno objasniti tko je kome nadređen u zapovjednom lancu i odbijao je bilo kakvu zapovjednu odgovornost, a također je ustvrdio kako nije bio nadređen Draženu Slavici.

Bivšega šibensko-kninskoga vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavicu optužnica tereti za propuste pri organizaciji gašenja požara na otoku Kornatu te za kašnjenje akcije spašavanja unesrećenih vatrogasaca.

Prije gotovo četiri godine, 30. kolovoza 2007. godine u požaru na otoku Kornatu poginulo je 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnoga.

 

09.06.2011. 18:05:00
http://metro-portal.hr/drazenu-slavici-nastavljeno-sudjenje-za-tragediju-na-kornatima/59938/