Metro-portal.hr

objavljeno 23.09.2021. 11:31:00
SRAMOTNO

Doživotni zatočenici na plakatima diljem RH

Osvanuli jumbo plakati koji informiraju o patnji životinja u zoološkim vrtovima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Prijatelji životinja)

U Zagrebu, Osijeku, Karlovcu, Slavonskome Brodu, Poreču, Omišlju, Splitu, Šibeniku i drugim gradovima diljem Hrvatske na jumbo plakatima mogu se vidjeti poruke koje povezuju neugodan osjećaj nemoći zbog oduzete slobode, koji smo svi osjetili prilikom lockdowna, sa sudbinom životinja u zoološkim vrtovima kojima, za razliku od nas, taj osjećaj neće nikada proći. Vizuali s portretima majmuna i lava iza rešetaka, koji su nastali u suradnji Prijatelja životinje i agencije Spellcaster, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.  

„Zoološki vrtovi izolacija su koja ne prestaje ukidanjem protuepidemijskih mjera. U stvarnosti, to su stravična mjesta za svjesna bića koja žele slobodu jednako kao i mi. Posjetitelji zooloških vrtova uglavnom odlaze svojim domovima ne razmišljajući previše o tužnoj sudbini tih zatvorenika. No svatko od nas treba znati za mračnu stranu zooloških vrtova, spoznati svu bol i patnju eksploatiranih životinja koje u zatočeništvu postaju blijede sjenke samih sebe i sve ostalo što zbog zarade uporno skrivaju od javnosti - hiperprodukciju, ubijanje, preprodaju i daljnje mučenje novih generacija nevinih zatvorenika", kažu Prijatelji životinja.

Nadaju se da će plakati sve nadahnuti na spoznaju kako životinjama nije mjesto u zatočeništvu, gdje se do ludila dosađuju u skučenom prostoru, daleko od svojih prirodnih staništa, i da će shvatiti da je neposjećivanje zoo-vrtova jedino rješenje koje bi moglo privesti kraju agoniju milijuna životinja čiji je cijeli život ograničen na nekoliko četvornih metara.

„Unatoč navodnoj brizi za životinje, zoološki vrtovi više su 'zbirke' zanimljivih 'primjeraka' nego stvarna utočišta ili simulirana prirodna staništa. Zbog zatočeništva i reguliranja režima hranjenja i parenja, životinje u zoološkim vrtovima ne ponašaju se prirodno i zato se tamo ne može saznati kako žive u svojem stvarnom okruženju. Također, izgled njihovih nastambi najčešće je usmjeren na doživljaj posjetitelja, a ne na dobrobit životinja. Nedostatak privatnosti i mentalne stimulacije dovodi ih do psihičkih poremećaja, zoohoza, koje se u nekim slučajevima pokušavaju prikriti davanjem ljudskih tableta za smirenje, a psihoaktivne lijekove daju životinjama i kako bi ih prisilili na razmnožavanje", dodaju Prijatelji životinja.

Pozivaju sve da donacijom ili podjelom vizuala na društvenim mrežama podrže kampanju „Zaobiđi zoološki" o kojoj se može više saznati na www.zaobidi.net.

23.09.2021. 11:31:00
http://metro-portal.hr/dozivotni-zatocenici-na-plakatima-diljem-rh/134294/