Metro-portal.hr

objavljeno 23.05.2019. 12:01:00
KINO PROGRAM

Doviđenja, kino Europa!

U velikoj dvorani kina Europa posljednji tjedan vrte se četiri doista kultna ostvarenja

Ode kino...
Ode kino... (kino Europa)

Odbrojavanje do posljednje kino predstave kulminirat će zatvaranjem kina Europa 1. lipnja na neodređeno vrijeme. Ipak, programom Doviđenja, kino Europa! svečano zaokružujemo naših zajedničkih 11 godina s publikom. Zato naš posljednji tjedan u kinu provodimo s aktualnim i važnim filmovima i raznim događanjima.

U velikoj dvorani kina Europa posljednji tjedan vrte se četiri doista kultna ostvarenja, a program započinje tjeskobnim trilerom Nadnica za strah Henrija-Georgesa Clouzota koji je 1953. godine nagrađen Grand Prixom u Cannesu i Zlatnim medvjedom u Berlinu. Beznadnost ljudske egzistencije, ali i malovrijednost života u kapitalizmu, uzbudljivo su prikazani u priči o četiri pustolova koji se prihvate opasnog posla - prijevoza eksplozivne tekućine do naftnih izvora udaljenih nekoliko stotina kilometara.

Nadahnut slavnom sudskom dramom Dvanaest gnjevnih ljudi, i Branko Bauer u Licem u lice donosi priču koja se razvija na jednom dugom sastanku s određenim brojem likova. Angažirana i društvenokritička priča, nagrađena trima glavnim nagradama na Pulskom festivalu 1963. godine, događa se na partijskom sastanku koji je sazvan zbog jednog buntovnog radnika i anonimnog pisma u kojem se kritizira direkcija poduzeća. Pravda nikada nije bila svečanije i moralnije utjelovljena nego u liku malomišćanskog odvjetnika Atticusa Fincha koji je u kultnom romanu Ubiti pticu rugalicu stvorila autorica Harper Lee, a na film prebacio redatelj Robert Mulligan. Moralni odvjetnik Atticus dobio je najteži zadatak u Alabami: obraniti crnog mladića koji je optužen za silovanje bijele žene. Drama o međurasnim sukobima na američkom jugu sredinom tridesetih bila je nominirana 1963. godine za sedam Oscara, a jedan od njih ponio je upravo Gregory Peck za portret hrabrog pojedinca u borbi protiv rasističkog aparata i netrpeljivih južnjaka.

Filmske programe u kinu Europa počeli smo 2008. godine filmom (danas) znakovita imena Požuda, oprez Anga Leeja, a zatvorit ćemo ga filmom čiji naslov govori još više. Posljednja kino predstava Petera Bogdanovicha nostalgična je drama o odrastanju u jednom teksaškom gradiću u pedesetim godinama. Grad koji odumire i ekonomski i kulturno još uvijek je čarobno mjesto za par srednjoškolaca, koje tumače, između ostalih, Jeff Bridges i Cybill Shepherd. No sve radosti i uzbuđenja odrastanja doći će kraju kad ekipu sustignu životne nedaće. Kraj bezbrižnog doba simbolički će, naravno, obilježiti zatvaranje lokalnog kina. Film je osvojio dva Oscara i Zlatni globus 1972. godine. Filmove će prije projekcija predstaviti filmski kritičari Mario Kozina, Diana Nenadić i Nenad Polimac.

Uz programe u velikoj dvorani, posljednji tjedan u kinu Europa obilježit ćemo i u dvorani Müller. Do kraja odbrojavamo uz filmove iz programa Moj prvi odlazak u kino na kojima očekujemo puno najmlađih gledatelja i njihov prvi susret s velikim platnom, zatim uz film Moj život s Jamesom Deanom (2017.) iz programa Queer MoMenti u organizaciji udruge Domino i projekcijom filmova umjetnika i redatelja Kevina Jeromea Eversona, čiji opus čine angažirani filmovi koji na velika platna donose svakodnevicu uglavnom podzastupljene radničke klase Afroamerikanaca. Nakon retrospektiva u Muzeju Whitney, Tate Modern, Centru Pompidou, Viennaleu i Festivalu u Rotterdamu Multimedijalni institut organizira prvo predstavljanje Eversonova opusa u Hrvatskoj, i to uz prisustvo autora! Za točan raspored programa i događanja konzultirajte našu internetsku stranicu, ali već sad možemo najaviti da ćemo posljednji dan rada našeg kina (30. 5.) od 18 sati ispratiti u gorko-slatkom, ali kolektivnom druženju uz filmove, glazbu i širom otvorena vrata. I to je to. Nema više. Vidimo se u kinu Europa još sljedeći tjedan. Dođite na posljednje predstave i ispratite vaše omiljeno kino u neizvjesnu budućnost. 

23.05.2019. 12:01:00
http://metro-portal.hr/dovidjenja-kino-europa/118621/