Metro-portal.hr

objavljeno 10.11.2010. 18:35:11
II. GODIŠNJICA PROVEDBE PROGRAMA

"Dovesti svoju kuću u red" - odgovorno se koristiti energijom

Uz širok spektar aktivnosti na području energetske učinkovitosti provode se i 22 pokusna projekta daljinskog očitanja potrošnje energije

Program potiče energetsku efikasnost
Program potiče energetsku efikasnost (Shutterstock)

Taj se program provodi u sklopu nacionalnog projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt), koji već petu godinu zajednički provode Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP) i hrvatsko ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP) uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te Globalnog fonda za okoliš.

Uz razmjenu iskustava i edukaciju predstavnika ministarstava u Lepoglavi su danas predstavljene aktivnosti, godišnji rezultati Programa, koncept Zelene javne nabave te novi sustav ISGE (Informacijski sustav za gospodarenje energijom). Obilježavanje 2. godišnjice zaključeno je posjetom tvrtki "Energy PLUS" d.o.o. u Ludbregu, gdje je u prostoru EE infocentra održana prezentacija o solarnim sustavima i ostalim energetski učinkovitim proizvodima tvrtke.

Od 22 pokusna projekta daljinskog očitanja potrošnje energije 18 se provodi u Zagrebu, dva u Splitu te po jedan u Rijeci i Osijeku. Voditeljica programa "Dovesti svoju kuću u red" iz UNDP-a Hrvatska Vlasta Zanki kazala je da su glavne koristi od primjene sustava daljinskog očitanja - automatizacija obveznog procesa tjednog očitanja potrošnje energenata i vode te uvid u stvarno stanje potrošnje pojedinih energenata.

Naglasila je kako je sudjelovanje državne uprave u provedbi tog programa od velike važnosti, kako bi svojim primjerom bila poticaj industrijskom i uslužnom sektoru, kao i svim građanima da se u svojim kućanstvima odgovorno koriste energijom. Primjeri iz prakse, kaže Zanki, pokazuju da se uvođenjem sustava praćenja potrošnje energije podiže svijest zaposlenika o iskorištavanju energije, a to bez novih ulaganja u energetsku učinkovitost osigurava uštede energije i vode od pet posto.

Na obilježavanju druge godišnjica vladina programa "Dovesti svoju kuću u red" pozdravne govore održali su v.d. tajnika ministarstva pravosuđa Tihomir Kralj, zamjenik stalne predstavnice UNDP-a Alessandro Fracassetti, pomoćnica direktora FZOEU-a Marija Šćulac-Domac i načelnik Odjela za obnovljive izvore i energetsku učinkovitost MINGORP-a Igor Raguzin. (hina/metro-portal)

10.11.2010. 18:35:11
http://metro-portal.hr/dovesti-svoju-kucu-u-red-odgovorno-se-koristiti-energijom/51013/