Metro-portal.hr

objavljeno 27.10.2011. 17:04:13
DORUČAK ŠAMPIONA

Dosta je isprika i dan započnite s obilnim obrokom

Zbog sve bržeg životnog ritma sve češće preskačemo prvi i najvažniji obrok što je loša navika jer na taj način škodimo vlastitom zdravlju

Fotografija vijesti

Naši stari su bez ikakvih znanstvenih ili kliničkih ispitivanja znali da je doručak najvažniji dnevni obrok, pa otuda narodna poslovica: "Doručkuj kao car, ručaj kao gospodin, a večeraj kao siromah". No, zbog sve bržeg životnog ritma sve češće preskačemo prvi i najvažniji obrok ili tek toliko, da ne bi na prazan želudac popili kavu, ubacimo nešto usput u usta.

Takva životna navika je vrlo loša, a pogotovo ako prolazimo kroz rigoroznu kuru dijete kako bi izgubili neželjene kilograme. Ne samo da doručkom stvaramo pravilan ritam unosa hrane u organizam, te na taj način pravilno reguliramo tjelesnu težinu, nego pospješujemo naše sveukupno zdravlje.

Da ne govorimo da je apsorpcija različitih vitamina i mineral iz hrane najjača za vrijeme doručka kada je želudac prazan, stoga je vrlo bitno što jedete "jer po jutru se dan poznaje".

Evo vam neke isprika i razloga koje će vam pomoći da lakše započnete dan kao "car".

ISPRIKA#1 Jednostavno ne stignem doručkovati! Ne morate se ustati iz kreveta sat vremena ranije da bi spremili doručak, čak možete doručkovat i dok jurite na posao kako vam šef ne bi kvocao kako kasnite. Pojedite nekoliko energetski pločica koje su bogate proteinima i vlaknima, a postoje razni proizvođači te različiti okusi.

ISPRIKA#2 „Ne doručkujemo jer ujutro nismo gladni". Jedna od najčešćih isprika, koja je ustvari istinita jer ste izgubili naviku jesti ujutro. No, kako bi natjerali tijelo da ponovno postane gladno ujutro počnite s laganim ali dosljednim doziranjem. Pojedite neku voćku ili napravite frape, te izbjegnite tešku večeru jer vam može poremetiti jutarnji apetit.

RAZLOG#1 Trebate cijelo jutro funkcionirati, a glad vas može učiniti nervoznim i neproduktivnim. Kako bi izbjegli takvo neugodno stanje ujutro si pojedite jogurt pomiješan sa zobenim pahuljicama, takav doručak pun je proteina i vlakana, te ima vrlo malo kalorija.

RAZLOG#2 Ako držite dijetu i pokušavate skresati posljednje viškove kilograma, umjesto jutarnje kave popijte šalicu zelenog čaja. Istraživanja su pokazala da zeleni čaj može pojačati ljudski metabolizam, a kako bi smanjili unos kalorija tokom dana, za čak 65 posto, umjesto peciva pojedite dva jaja.

RAZLOG#3 Ako vježbate ujutro potrebna vam je energija što znači da morate jesti. Nakon naporne tjelovježbe najbolje je jesti hranu bogatu ugljikohidratima i proteinima jer oni pomažu u regeneraciji iscrpljenih mišića. U doručak ukomponirajte banane i mlijeko.

RAZLOG#4 Ljudskom organizmu je na dnevnoj bazi potrebno oko 25 g vlakana, pa zašto ne bi zadovoljili dnevnu potrebu već u rano jutro. Kako bi potakli probavu pojedite zdjelicu žitarica pomiješanih s nemasnim mlijekom.   

27.10.2011. 17:04:13
http://metro-portal.hr/dosta-je-isprika-i-dan-zapocnite-s-obilnim-obrokom/64887/