Metro-portal.hr

objavljeno 24.07.2013. 17:01:00
NAGRADE

Dosad najšarolikija lista kandidata Bookera

Članovi ocjenjivačkoga suda Nagrade Man Booker sastavili su, kako su sami priznali, dosad 'najšarolikiji' izbor kandidata za tu prestižnu književnu nagradu

Tko su nominirani za ovogodišnju nagradu Booker
Tko su nominirani za ovogodišnju nagradu Booker (Arhiva)
Samo su dvojica od odabranih autora već bila nominirana za nagradu.

Jim Crace na popisu se našao s 11. romanom 'Harvest', 16 godina nakon što je ušao u uži izbor s romanom 'Iskušenje', a Colm Toibin,koji je već dvaput bio u užem izboru, natječe se s romanom 'The Testament of Mary' objavljenim prošle godine, prenosi The Guardian.

'Ovo je sigurno najšarolikiji širi izbor u povijesti Nagrade Man Booker', rekao je predsjednik ocjenjivačkog suda Robert Macfarlane

'Raznolik je u zemljopisnom smislu, formi, dužini i temi. Ovih 13 izvanrednih romana sežu od tradicionalnoga do eksperimentalnog, od prvog stoljeća do danas, od stotinu stranica do tisuću, od Šangaja do Hendona'.

Najintrigantniji na popisu, roman od tisuću stranica pisca i umjetnika, profesora na Sveučilištu u Birminghamu Richarda Housea 'The Kills', može se opisati kao politički triler, ali svakako je mnogo više od toga, rekao je MacFarlane. Riječ je o romanu u četiri toma koji se prodaje uz dodatni audio i video sadržaj, "premda članovi žirija ocjenjuju samo ono što je napisano".

Na ovogodišnjem popisu su i trojica debitanata. Autorica romana 'We Need New Names' NoViolet Bulawayo rođena je u Zimbabweu godinu dana nakon osamostaljenja, a u dobi od 18 godina preselila se u Sjedinjene Države. Njezin roman opisan je kao "potresan i gorko-sladak" prikaz života u siromašnom zimbabveanskom naselju Paradiseu.

Eve Harris 
uvrštena je na popis mogućih dobitnika nagrade zahvaljujući još neobjavljenoj knjizi 'The Marrying of Chani Kaufman', smještenoj u ultraortodoksnu židovsku zajednicu Hendon u Londonu. A Donal Ryan nominiran je za roman 'The Spinning Heart', priču ispričanu iz gledišta 21 stanovnika irskoga sela.

Uz Ryana i Toibina, na popisu je još jedan irski pisac - Colum McCann nominiran za roman "TransAtlantic" čija se radnja proteže kroz 150 godina.

Objavljivanje čekaju još četiri nominirana romana: 'The Luminaries'Eleanor Catton, koja je s 27 godina najmlađa na popisu mogućih dobitnika, 'The Lowland' američke spisateljice indijskoga podrijetlaJhumpe Lahiri, roman s tematikom drugoga svjetskog rata 'Unexploded' Alison MacLeod i 'Almost English' Charlotte Mendelson.

Popis zaokružuju malezijski pisac Tash Aw s romanom 'Five Star Billionaire' koji pripovijeda o životu u modernoj Kini i Ruth Ozeki, kanadska spisateljica i zen-budistička svećenica s romanom 'A Tale for the Time Being'.

Uz Roberta Macfarlanea u žiriju su bili novinarka Martha Kearney, kritičar i biograf Robert Douglas-Fairhurst, kritičarka Natalie Haynes i bivši urednik Scotland on Sunday Stuart Kelly.

Članovi žirija ponovno će se sastati u rujnu i objaviti uži izbor kandidata za nagradu koja će biti dodijeljena 15. listopada.
24.07.2013. 17:01:00
http://metro-portal.hr/dosad-najsarolikija-lista-kandidata-bookera/79455/