Metro-portal.hr

objavljeno 16.12.2021. 11:01:00
PRIPAZITE

Doručak koji morate dobro paziti

Ako ste odabrali od svega toga početi sa zdravijom prehranom, možda se pitate koje su namirnice dobre, a koje ne

Ovo baš i nije zdravo...
Ovo baš i nije zdravo... (Arhiva)

Ako pokušavate ojačati imunitet, trebate u obzir uzeti mnoge faktore. Prvo biste trebali pokušati dovoljno spavati i limitirati stres, vježbati redovito i hraniti se zdravo.

Ako ste odabrali od svega toga početi sa zdravijom prehranom, možda se pitate koje su namirnice dobre, a koje ne. Recimo, kada se radi o doručku, trebali biste jesti hranu punu proteina i vlakana te tome dodati voće.

Prema nutricionistici Courtney D'Angelo, najgori doručak koji možete odabrati su palačinke ili vafli. Naime, to su jela prepuna dodanog šećera, a mnogi im dodaju i čokoladne namaze. Zbog tog pretrpavanja sa šećerom može patiti imunosni sustav.

"Hrana bogata šećerom i prerađenim ugljikohidratima može naglo podići razinu šećera u krvi, a ima i visok glikemijski indeks, koji pogoršava upalne procese u tijelu te može dovesti do velikih fluktuacija energije te apetita. Rezultat toga je oslabljeni imunosni sustav jer se tijelo previše forsira, a ne dobiva dovoljno nutrijenata koji su mu potrebni za funkcioniranje", kaže D'Angelo.

Zdravije opcije

Ako baš jako volite palačinke i vafle, srećom, ne morate ih se odreći jer postoje zdravije varijante.

Samo im trebate dodati proteinski prašak, vlakna i antioksidanse. Na primjer, dodajte im borovnice koje su pune antioksidansa umjesto čokolade, uz to obično bijelo brašno zamijenite zobenim koje je puno vlakana.

16.12.2021. 11:01:00
http://metro-portal.hr/dorucak-koji-morate-dobro-paziti/135631/