Metro-portal.hr

objavljeno 21.05.2011. 12:05:43
POKRETANJE ISTRAGE

DORH Mravka i Galića sumnjiči za zloporabu ovlasti u HEP-u

Mravak je Galiću navodno pribavio nepripadnu dobit u iznosu od razlike u cijeni stana odnosno 286.218 kn

Mravak
Mravak (Boris Kovacev / CROPIX )

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu istražni zahtjev protiv bivšeg predsjednika uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivana Mravka i bivšeg direktora za razvoj te tvrtke Tome Galića zbog osnovane sumnje da je Mravak počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, a Galić kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, piše Hina.

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičeni Mravak kao predsjednik uprave HEP-a, na traženje drugoosumnjičenog Galića, a kako bi mu pribavio znatnu nepripadnu materijalnu dobit, 25. svibnja 2005. zaključio ugovor o kupoprodaji stana u vlasništvu HEP-a po popusnoj cijeni od 429.327 kuna pri čemu taj iznos predstavlja 60 posto tržišne cijene stana od 715.546 kuna, objavio je DORH na svojim internetskim stranicama ne navodeći imena osumnjičenika niti o kojoj se tvrtki radi.

Na popusnu cijenu su, temeljem odluke Uprave HEP-a o prodaji stanova, garaža i poslovnih prostora u njegovu vlasništvu imali pravo samo hrvatski branitelji, ujedno i radnici te tvrtke, uz dodatni uvjet da cijena bude plaćena od jednom u roku od 180 dana od sklapanja ugovora.

Mravak je, unatoč tome što mu je bilo poznato da Galić u trenutku sklapanja kupoprodajnog ugovora više nije bio djelatnik tvrtke i unatoč tome što mu je bilo poznato da nije platio ugovorenu cijenu u roku od 180 dana, 4. rujna 2007. sastavio i potpisao tabularnu izjavu kako bi Galić uknjižio pravo vlasništva stana, navodi DORH.

Mravak je time Galiću, koji je iz HEP-a otišao na čelo Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), pribavio nepripadnu dobit u iznosu od razlike u cijeni stana odnosno 286.218 kn, oštetivši istodobno HEP za taj iznos.

21.05.2011. 12:05:43
http://metro-portal.hr/dorh-mravka-i-galica-sumnjici-za-zloporabu-ovlasti-u-hep-u/59105/