Metro-portal.hr

objavljeno 20.06.2011. 10:34:00
APPLE ILI ORANGE

Dopuštene nove internetske domene, ICANN dao punu slobodu ljudskoj mašti

ICANN će zahtjeve za novim domenama početi primati od 12. siječnja sljedeće godine

ICANN dopustio nove domene
ICANN dopustio nove domene (Shutterstock)

Globalno internetsko regulatorno tijelo (ICANN) odlučilo je u ponedeljak na sastanku u Singapuru reformirati sustav naziva internetskih stranica, dopustivši im da ubuduće završavaju riječima poput "apple" ili "orange" umjesto dosadašnjih sufiksa kao što su ".com" ili ".org".

"ICANN je odlučio otvoriti sustav nazivanja ljudskoj imaginaciji. Današnjom odlukom poštuje se pravo kreiranja novih domena na bilo kojem jeziku ili pismu", rekao je predsjednik toga tijela Rod Beckstrom.

ICANN će zahtjeve za novim domenama početi primati od 12. siječnja sljedeće godine. Stručnjaci smatraju da će velike korporacije ili gradovi biti prvi koji će poslati zahtjeve za novim generičkim domenama, što će vjerojatno rezultirati time da će adrese stranica ubuduće završavati nazivima brendova poput ".toyota" ili ".bmw" ili gradova kao, primjerice, ".newyork"

Danas postoje svega 22 generičke domene - najpoznatije su ".com", ".org", ".info" ili ".gov" i uz njih 250 domena pojedinih zemalja poput ".us", ".uk" ili ".hr".

20.06.2011. 10:34:00
http://metro-portal.hr/dopustene-nove-internetske-domene-icann-dao-punu-slobodu-ljudskoj-masti/60355/