Metro-portal.hr

objavljeno 13.04.2011. 08:11:00
FAVORIT U ANKETAMA

Donald Trump republikanski kandidat za predsjednika SAD-a

Milijarder Donald Trump i bivši guverner Mike Huckabee favorizirani su predsjednički kandidati republikanaca

Donald Trump
Donald Trump (Wikipedia)

Donald Trump mogao bi krenuti u predsjedničku utrku protiv Baracka Obame. Ekscentrični milijarder, mogul nekretnina i "reality" zvijezda američke televizije, prema anketi CNN-a, jedan je od dvojice vodećih kandidata u utrci za predsjedničku nominaciju republikanaca, piše Hina.

CNN-ovo ispitivanje raspoloženja birača pokazalo je da Trump dijeli vodstvo među potencijalnim republikanskim kandidatima s bivšim guvernerom Mikeom Huckabeejem. U anketi među republikanskim biračima, Trump i Huckabee vode s po 19 posto glasova, a slijede Sarah Palin s 12 posto, te Newt Gingrich i Mitt Romney s po 11 posto glasova.

Ron Paul plasirao se na šesto mjesto s potporom 7 posto birača , a na začelju su Michele Bachmann (5 posto), Mitch Daniels (3 posto), Tim Pawlenty (2 posto i Rick Santorum (2 posto).

Trump je ostvario najveći dobitak u najnovijoj anketi. Prije mjesec dana, CNN-ova anketa je pokazala da ima 10 posto potpore, s čime je bio na petom mjestu. Ali od tada je Trump pokrenuo medijsku ofenzivu na kablovskim televizijama otvarajući staru teoriju zavjere kojom se osporava američko državljanstvo predsjednika Baracka Obame, jer navodno nije rođen na Havajima već u Keniji.

Po ustavu, predsjednik države može biti samo američki državljanin rođen u SAD-u. To je druga anketa koja pokazuje da je Trump među vodećim kandidatima, iako je do sada tek nekoliko njih službeno najavilo svoje kandidture s osnivanjam odbora koji ispituju njihove političke i financijske izglede u kampanji.

Prošlog je tjedna anketa NBC/Wall Street Journal-a pokazala da je Trump na drugom mjestu sa 17 posto glasova, odmah iza favorita Romney sa 21 posto. Romney je najviše pao u anketi CNN-u od ožujka, spustivši se sedam postotnih bodova sa svog drugog mjesta prije mjesec dana.

Anketa CNN-a provedena je 9. do 10. travnja na 355 republikanskih birača diljem SAD-a, uz marginu greške od pet posto.

13.04.2011. 08:11:00
http://metro-portal.hr/donald-trump-republikanski-kandidat-za-predsjednika-sad-a/57658/