Metro-portal.hr

objavljeno 12.11.2011. 14:54:13
NARODNA MEDICINA

Domaći lijekovi i terapije za svakodnevne zdravstvene boljke

Ako postojeća terapija protiv bolova u križima ne djeluje, ili jednostavno ne želite piti tablete zbog menstrualnih grčeva ili glavobolje probajte simptome zaliječiti jogom i bosiljkom

Fotografija vijesti

Postoje mnogi zdravstveni problemi koji nisu dovoljni jaki da odete liječniku i izgubite tri sata sjedeći u prepunoj čekaonici čekajući da dođete na red. Možda jednostavno zazirete od kljukanja tabletama zbog prolaznih tegoba.

Govorimo o glavoboljama zbog stresa ili burne noći obogaćene potocima alkohola, neugodna probadanja u koljenima ili križima koja nisu rezultat neke sportske ozljede, menstrualnim grčevima, te dosadnom nesanicom.

Donosimo vam neke savjete kako možete u udobnosti svoja četiri zida, bez upotrebe lijekova, odagnati svakodnevne boljke koje muče modernog čovjeka, što zbog stila života, a što zbog briga koje ga more, piše Helth.

Ublažavanje mučnine

Znanstvena istraživanja su pokazala kako đumbir ima snagu da umanji osjećaj mučnine kod čovjeka, bilo da se radi o jutarnjoj mučnini kod trudnica ili o bolesti kretanja. Đumbir je toliko efikasan da može ublažiti osjećaj mučnine za 30 posto kod osoba koje primaju kemoterapiju. Stoga ako vam je muka prilikom vožnje, a ne želite gutati tablete. prije putovanja pojedite malo sirovog đumbira.

Visoki krvni tlak

Za snižavanje visokog krvnog tlaka, poznatog kao tihi ubojica, potrebne su vam dvije stvari: tamna čokolada i glazba. Tamna čokolada koja ima visoki postotak kakaa, preko 70 posto, bogata je flavonoidima, antioksidansima koji šire krvne žile i na taj način pospješuju krvotok. Što se tiče glazbe, stručnjaci preporučaju blage i ponavljajuće melodije koje će nam u kombinaciji s pravilnim i sporim disanjem pomoći da snizimo krvni tlak. Znanstvenici preporučaju da vam cilj bude 6 udisaja i izdisaja u minuti, a dnevni unos čokolade neka ne bude veći od trećine reda.

Menstrualni bolovi

Neke žene za onih dana u mjesecu ne mogu hodati od bolova, dok druge ne poznaju takve probleme. Razumljivo je da će pripadnice ljepšeg spola koje hvataju nesnosni menstrualni grčevi posegnuti za nekim analgeticima, no znanstvenici su potvrdili da postoje metode koje ne uključuju farmaceutske pripravke. Mnoge žene to ionako već znaju, ali ne škodi ponovno napomenuti da vruća kupka ili topli oblozi  mogu smanjiti bol. Jedno istraživanje je pokazalo kako metoda s termoforom može biti podjednako učinkovita kao i ibuprofen.

Stres

Strahujete da nećete stići obaviti posao do rokova, bliže se ispitni rokovi i visi vam godina, sve su to stvari koje mogu izazvati stres, a umjesto da pijete antidepresive ili slične kemikalije probajte omirisati bosiljak. Nedavno istraživanje provedeno u Japanu pokazalo je kako bosiljak sadrži spoj linalol koji može smanjiti koncentraciju, te izlučivanje stresnih hormona u krvi. Drugi puta kada se budete osjećali da će se cijeli svijet srušiti oko vas, stanite i pomirišite svježi bosiljak, a ako vam nije pri ruci linalola ima i u narančama, grejpu, limunu i lavandi.

Reumatoidni artritis

Ako patite od upale zglobova koji vas strahovito bole, ukrućeni su i gube svoju funkciju, a lijekovi ne pomažu dovoljno, probajte uz terapiju piti zeleni čaj. Ne može vam škoditi. Znanstvene studije su pokazale kako spojevi u zelenom čaju mogu umanjiti simptome reumatoidnog artritisa. Preporuča se da pijete najmanje tri do četiri šalice čaja dnevno, te da ostavite da odleži u vreloj vodi barem četiri minute kako bi svi blagotvorni sastojci iz zelenog čaja natopili vaše piće.

Bol u križima

Bol u donjem djelu leđa od davnina je bila asocirana sa starim ljudima, no zbog načina života bol u križima je postala dio svakodnevnice. No postoji lijek, a to je  joga. Istraživanje provedeno na sveučilištu u Virginiji pokazalo je da osobe koje su se redovno bavile jogom manje bole leđa nego ljudi koji su išli na fizikalne terapije ili uzimali lijekove. Stoga ako vas bole križa otiđite u lokalnu školu ili Mjesnu zajednicu i upišite se na jogu, nemate što izgubiti osim dosadne i neugodne boli u leđima.

Nesanica

Istraživanje provedeno na američkom sveučilištu Stanford pokazalo je kako meditacija može pomoći ljudima koji pate od kronične nesanice. Ispitanici koji su koristili tehnike disanja i opuštanja tijela su pokazali pozitivne pomake za samo šest tjedana.

Glavobolje

Ako je vjerovati istraživanju sveučilišta Brown onda je riblje ulje savršeni lijek za uklanjanje iritantnih glavobolja i migrena. A razlog je taj što je riblje ulje bogato omega-3 nezasićenim masnim kiselinama, koje je pak bogato EPA i DHA kiselinama koje mogu smanjiti ili u potpunosti ukloniti upalne procese u mozgu koji su odgovorni za glavobolje.

Bolna koljena

Da li vas nakon bavljenja sportom ili nakon neke malo jače tjelesne aktivnosti bole koljena? Da li se javlja neugodni osjećaj kao da vam netko iglom svrdla ispod čašice koljena? Ako je odgovor pozitivan onda najvjerojatnije morate ojačati mišićne skupine koje okružuju koljeno, pogotovo kvadricepsi koji patelu drže na mjestu i sprečavaju njeno struganje o hrskavicu. Ako vam se jednostavno neda ići u teretanu i dizati utege, probajte s Tai Chijem koji se pokazao vrlo efikasnim u suzbijanju simptoma artroze. 

12.11.2011. 14:54:13
http://metro-portal.hr/domaci-lijekovi-i-terapije-za-svakodnevne-zdravstvene-boljke/65394/