Metro-portal.hr

objavljeno 05.03.2011. 20:00:00
KUĆNA KOZMETIKA

Domaće maske za lice od jednog sastojka

Mlijeko kao maska za lice? Zašto ne? Saznajte koje još namirnice mogu poslužiti na isti način

Jaje može biti sjajna maska za lice
Jaje može biti sjajna maska za lice (Deviantart)

Zavirite u kuhinju i potražite sastojke od kojih vam svaki za sebe može predstavljati masku za lice.

Med. Ima humektantska svojstva što znači da privlači i zadržava vlagu pa je zato sjajan za suhu kožu. Uzmite vlažnu krpu umočenu u toplu vodi i ovlažite lice kako biste otvorili pore. namažite lice medom i ostavite ga između 15 do 30 minuta. Isperite toplom vodom i laganim tapkanjem ručnikom umočenim u hladnu vodu  obrišite lice (hladna voda će zatvoriti pore).

Žumanjak. Žumanjak je pun vitamina A koji je inače ključan sastojak u borbi protiv akni. razmažite ga po licu i vratu i ostavite 30 minuta. Isperite hladnom vodom.

Bjelanjak. Proteini iz bjelanjka suše se na površini kože i time postižu učinak zatezanja. Istucite bjelanjak dok n postane pjenast i nanesite ga na lice. Sačekajte da se sasuši i isperite toplom vodom.

Grožđe. Sadrže moćne antioksidanse, takozvane polifenole, koji usporavaju starenje kože. Prerežite jednu bobicu i utrljajte je po čitavom licu. Kasnije isperite.

Banana. Radi se o jednom od najhranjivijih komada voća jer sadrže velike količine magnezija, cinka, željeza, joda, kalija, vitamina A, B, E i F. Sve navedeno jako je dobro za kožu. Zgnječite jednu bananu, nanesite je na lice i nakon 30 minuta isperite.

Jogurt. Sadrži alfa-hidroksilne kiseline uključujući i mliječnu koje se najčešće koriste za smanjenje bora. Također je pun B-kompleksa, naročito B-5 ili pantotenske kiseline koja se koristi za obnavljanje kože. Nanesite na lice i nakon 15 do 20 minuta isperite.

Jabučni ocat. Poboljšava krvotok u malim kapilarama, ima antiseptičko djelovanje (sprječava rast bakterija i virusa i gljivica). Razblažite jabučni ocat u vodi u omjeru 1:2. Nakon što umijete lice ujutro i navečer, uzmite vate i lagano nanesite na lice.

Maslinovo ulje. Sjajan izvor skvalena, prirodnog ovlaživača koji se koristi u brojnim kozmetičkim proizvodima. Sadrži prirodne antioksidanse (vitamin A i E) kao i određene polifenole. Nanesite ga malo na usne i lice prije spavanja i ujutro isperite.

Avokado. Voće je puno vitamina A, C, E, željeza, kalija, nijacina (vitamin B3) i pantotenske kiseline. Zgnječite ga i ostavite na licu desetak minuta zatim isperite.

'Soda bikarbona'. Ima lagana abrazivna svojstva. nanesite je na lice ili je dodajte klasičnom sredstvu koje koristite za čišćenje lica. Sjajna je i za uravnoteženje pH vrijednosti kože.

Mlijeko. Pogledajte pod jogurt. Nanesite ga uz pomoć vate, neka stoji dok ne osjetite zatezanje kože. Isperite vodom.

05.03.2011. 20:00:00
http://metro-portal.hr/domace-maske-za-lice-od-jednog-sastojka/56149/