Metro-portal.hr

objavljeno 05.01.2010. 12:51:14
SVINJSKA GRIPA KAO UVERTIRA

Dolaze nove bolesti - krivac je globalno zatopljenje

Stručnjaci priznaju da su podcijenili potencijalno kobni ishod ekoloških i klimatskih promjena

(Getty Images)

U posljednjih 20-ak godina najmanje je 45 bolesti prešlo sa životinja na čovjeka,aprema svemu sudeći taj broj će nastaviti rasti.

Agencija za zaštitu okoliša iz Washingtona trenutno je u borbi s najopakijim virusima i ostalim uzročnicima bolesti koji se pojavljuju zahvaljujući uništavanju ekosustava, globalnog zatopljenja i progresivne urbanizacije.

Klimatske promjene, prema izvješću objavljenom u časopisu Bioscience, nisu odgovorne samo za otapanje ledenjaka već i za radikalne promjene koje remete biološku ravnotežu zbog čega su neki virusi, donedavno bezopasni za čovjeka, postali prava globalna prijetnja.

Stručnjaci priznaju da su podcijenili potencijalno kobni ishod ekoloških i klimatskih promjena. U jednoj studiji koja je obuhvaćala pet bolesti, odnosno virusa - malariju, virus zapadnog Nila (komarci), limski virus, odnosno boreliozu (krpelji), hantavirus (mačke i miševi) i shitosomijazu (vodene zmije) - stručnjak Montira Pongsiri je s osmoro kolega proučavao dinamiku prelaska virusa sa životinja na čovjeka.

Pronađene su poveznice s globalnim zatopljenjem. Ovaj fenomen čini da se bakterije i virusu drugačije ponašaju, modificiraju se, postaju agresivniji i time opasniji po ljude. Dugi niz godina se već istražuju te vrste promjena, ali još uvijek je nemoguće predvidjeti na koji način i u kojem smjeru će se te vrste virusnih mutacija nastaviti.

Sjetite se AIDS-a; znanstvenici vjeruju da je HIV, koji izaziva tu bolest, prešao s čimpanzi na ljude. Posljedice toga su jasne - oko 25 milijuna ljudi je umrlo u nekoliko desetljeća. Slična priča započela je nedavno sa svinjskom gripom koja je potekla iz Meksika. Specifičan „koktel" virusa koji je zarazio svinje, ptice pa na kraju čovjeka, izazvao je novu pandemiju i paniku diljem svijeta.

Stručnjaci predviđaju da se radi smo o uvertiri u ono što tek slijedi. U naredna dva desetljeća vrlo je lako moguće da će doći do pojave novih, još jačih i još opasnijih virusa.

Malo dalje u povijesti, nakon industrijske revolucije, počele su se pojavljivati razne vrste tumora, alergija i deformacije fetusa. No, danas smo suočeni s virusima koji prelaze sa životinja na ljude i koji bi lako mogli uništiti okoliš u kojem živimo.

Prema riječima Davida Murella sa University Collegea iz Londona, „...od 1940-ih pa na ovamo, izolirano je oko 300 novih bolesti od kojih je 60 posto izazvano virusima koji prelaze sa životinja na čovjeka, odnosno 70 posto zbog kontakta okoline i čovjeka." Murell predviđa da će se taj trend nastaviti, ako ne i ubrzati.

Na kraju, masivna urbanizacija također izravno djeluje na stanje u ekosustavima. Donedavno netaknuta područja sada naseljava čovjek koji dolazi u neposredan kontakt sa životinjama i biljkama koje su prijenosnici. Globalizacija djeluje kao stisak na papučicu gasa kad se radi o brzini širenja bolesti diljem globusa - u nekoliko dana moguće je da se virus rasprostrani na bilo koji dio Zemlje.
05.01.2010. 12:51:14
http://metro-portal.hr/dolaze-nove-bolesti-krivac-je-globalno-zatopljenje/30030/