Metro-portal.hr

objavljeno 30.07.2010. 08:52:14
ROBERT GATES:

Dokumenti o Afganistanu mogu ugroziti živote

Američki ministar obrane Robert Gates i admiral Mike Mullen oštri su prema objavi povjerljivih dokumenata o ratu u Afganistanu

gates mullen afganistan
gates mullen afganistan (Getty Images)

Ministar obrane SAD-a Robert Gates izjavio je da je objava povjerljivih izvješća o ratu u Afganistanu otkrila taktike neprijatelju i može ugroziti pojedince koji osiguravaju obavještajne podatke za SAD i njegove saveznike. Gates je objavljivanje dokumenata nazvao "velikim probojem sigurnosti" te istaknuo da bi "posljedice na bojištu" mogle biti "potencijalno teške i opasne".

To je bio njegov prvi javni komentar otkako je na web stranici WikiLeaks objavljeno 76.000 povjerljivih dokumenata iz rata u Afganistanu.

>> Bijela kuća pokušava umanjiti značaj dokumenata o Afganistanu

U Pentagonu je u tijeku pregled objavljenih dokumenata, a dužnosnici su rekli da su otkrili dokumente s imenima Afganistanaca koji daju informacije američkim vojnicima, iako je osnivač Wikileaksa, Julian Assange, izjavio da je skupina zadržala 15.000 dokumenata, kako bi se izbjegla identifikacija takvih pojedinaca.

Načelnik američkog združenog stožera admiral Mike Mullen na zajedničkoj je konferenciji za tisak bio još oštriji od Gatesa, optuživši 39-godišnjeg Australca Assangea da objavom dokumenata ugrožava živote američkih vojnika i afganistanskih doušnika.

"Gospodin Assange može reći što god želi o općem dobru za koje misli da on i njegov izvor rade, ali istina je da možda već na svojim rukama imaju krvi nekog mladog vojnika ili afganistanske obitelji", rekao je admiral Mullen.

Robert Gates je najavio "agresivnu istragu i procesuiranje odgovornih", ističući da je zatražio od direktora FBI-a Roberta Muellera da se i njegova agencija uključi u istragu, koju vodi Vojno zapovjedništvo za kaznene istrage.

Američki mediji navode da je istraga usredotočena na 22-godišnjeg vojnoobavještajnog analitičara Bradleya Manninga kao glavnog osumnjičenog da je izvor dokumenata za WikiLeaks.

Manning je u svibnju optužen za dostavu povjerljive video snimke iz američkog helikoptera, na kojoj je zabilježeno ubojstvo Reutersova TV snimatelja u Iraku i skupine iračkih civila. Manning, koji je bio stacioniran u Iraku, nalazi se u pritvoru američke baze u Kuvajtu.

Objavljeni dokumenti pružaju uvid u taktike koju američka vojska koristi na terenu, uključujući uporabu bespilotnih letjelica za izviđanje, kako postrojbe odgovaraju na napade talibana, te druge informacije koje mogu biti korisne neprijatelju. Većina postrojbi koje se spominju u dokumentima više nisu u Afganistanu, navodi američki tisak. (hina/metro-portal)

30.07.2010. 08:52:14
http://metro-portal.hr/dokumenti-o-afganistanu-mogu-ugroziti-zivote/45380/