Metro-portal.hr

objavljeno 23.09.2020. 10:01:00
NAJAVE

Dokukino KIC-a otvara novu sezonu

Dokukino KIC-a, specijalizirano kino za dokumentarce u Zagrebu, novu sezonu otvara u petak, 25. rujna, filmovima koji su proslavljeni na međunarodnim festivalima

Dokukino KIC
Dokukino KIC (Arhiva)

To su prošlogodišnji kanski pobjednik "Kordiljeri snova" čileanskog redatelja Patricija Guzmána i nordijski dokumentarac "Spuštanje u vrtlog" Jana Vardoena, priopćio je KIC.

"Kordiljeri snova" posljednji je dio Guzmánove trilogije posvećene istraživanju odnosa između prirodne baštine i kompleksne političke povijesti Čilea. Dok se u "Nostalgiji za svjetlošću" (2010) bavi sjeverom, a u "Bisernom dugmetu" (2015) jugom zemlje, treći dio posvećuje čileanskoj "beskrajnoj kralježnici", planinskom lancu koji se prostire cijelom dužinom zemlje.

Guzmán propituje mjesto i simboliku Kordiljera u kolektivnoj svijesti nacije, koji za mnoge figuriraju kao majka koja istovremeno "štiti i izolira" zemlju od ostatka svijeta. Kordiljeri su također svjedoci čileanske krvave povijesti čiji je ekonomski i politički smjer zauvijek promijenila Pinochetova diktatura.

"Spuštanje u vrtlog" oda je prirodi i teškim životnim uvjetima sjeverne Norveške koju odlikuju snažna glazba i veličanstveni krajolici. Godine 1980. Philip Glass napisao je skladbu prema kratkoj priči Edgara Allana Poea "Spuštanje u vrtlog", koja je pak nadahnuta jedinstvenom prirodnom pojavom s otoka Lofoten po imenu Moskenesstraumen. U ovom dokumentarcu pratimo put Arktičke filharmonije do vrha planine Ryten, gdje će izvesti Glassovu glazbu s pogledom na sam Moskenesstraumen.

S jeseni počinje i nova sezona stalnog filmsko-diskurzivnog programa Dokukina, Hall of Fame, prigodno posvećena turbulentnoj povijesti Čilea nakon atentata na Salvadorea Allendea viđenoj kroz dva kultna filmska eseja "U Valparaísu" (1963) Jorisa Ivensa i "Čile, tvrdoglavo sjećanje" (1997) Patricija Guzmána uz uvodno predstavljanje filmologa i hispanista Tomislava Brleka.

U filmu "Čile, tvrdoglavo sjećanje" Guzmán se vraća u svoju domovinu prvi put nakon 23 godine. U kovčegu nosi svoju trodijelnu kroniku "Bitka za Čile", snimljenu u maniri cinéma vérité, političkih tenzija u Čileu 1973. godine i nasilne kontrarevolucije kojom je svrgnuta demokratski izabrana vlada. Nakon projekcije mladi ljudi, koji su odrasli bez ikakva znanja o vojnom puču, šokirani su onim što su vidjeli. Spopada ih urgentna potreba za istinom, jer oni su ti koji moraju ponovno izgraditi Čile.

U istom terminu prikazuje se i kratkometražni putopis "U Valparaísu". Suradnja Jorisa Ivensa i Chrisa Markera poetična je posveta nekad prestižnoj luci, ali i refleksija na post-revolucionarno stanje.

Od 29. rujna do 3. listopada Dokukino ugošćuje 4. izdanje Arterije, u organizaciji Kulturno informativnog centra, koje donosi hrvatske premijere aktualnih dokumentaraca o nekim od najvećih umjetničkih imena današnjice - od Yayoi Kusama, Lee Miller i Christa do Rudolfa Nurejeva i Orsona Wellesa, a pripremamo još niz sjajnih filmova i diskurzivnih programa, festivalskih uspješnica kao i nacionalnih hitova.

23.09.2020. 10:01:00
http://metro-portal.hr/dokukino-kic-a-otvara-novu-sezonu/127628/