Metro-portal.hr

objavljeno 02.05.2011. 11:42:23
NAKON 9 GODINA

Dok su ga tražili po Afganistanu, Bin Laden uživao u Pakistanu

Američke snage konačno su pronašle čelnika Al-Kaide Osamu bin Ladena, ali ne u divljini planinama na afganistanskoj granici, nego u luksuznoj kući nedaleko od Islamabada

Islamabad
Islamabad (Wikipedia)

Nakon više od četiri godine praćenja jednog od najpouzdanijih Bin Ladenovih kurira, kojega su identificirali muškarci uhićeni nakon napada na SAD 11. rujna 2001., američke snage došle su do dobro čuvane trokatnice. "Neki od naših zatvorenika su tog čovjeka identificirali kao jednog od nekolicine najpouzdanijih kurira Bin Ladena. Oni su dali naznake da bi on mogao živjeti s Bin Ladenom ili pod njegovom zaštitom", rekao je novinarima jedan visoki dužnosnik američke administracije.

Bin Laden je konačno pronađen, više od devet i pol godina nakon napada 2001. na SAD, pošto su vlasti otkrile u kolovozu prošle godine da kurir živi sa svojim bratom i obitelji u neobičnoj i dobro čuvanoj zgradi pedesetak kilometara od Islamabada, kazali su dužnosnici. "Kada smo vidjeli zgradu u kojoj su braća živjela bili smo šokirani: to je bila jedna posebna, jedinstvena građevina", rekao je jedan visoki dužnosnik. Stručnjaci su procijenili da postoji vrlo velika vjerojatnost da je terorist koji se tamo skriva upravo Osama bin laden.

Zgrada, oko osam puta veća od obližnijih kuća, nalazi se u Abotabadu, koji je relativno bogat i u kojemu žive mnogi umirovljeni pripadnici pakistanske vojske. Zgrada je okuružena vanjskim zidovima visine od 3,6 do 5,5 metara na vrhu kojih je bodljikava žica. Procjenjuje se da je njezina vrijednost oko milijun dolara. Izgrađena je 2005. godine. "Sve što smo tamo vidjeli, iznimno operativna sigurnost, lokacija kuće izvan grada, na kraju puta, obiteljsko okruženje, savršeno se uklapalo u predviđanja naših stručnjaka o tome kako bi moglo izgledati Bin Ladenovo utočište", rekao je dužnosnik američke adminstracije.

Samu operaciju napada na tu palaču izvršio je mali američki tim elitne mornaričke protuterističke postrojbe (SEAL) koji su do lokacije doletjeli u četirima helikopterima. Po američkom vremenu je bila nedjelja popodne, a po mjesnom ponedjeljak prije zore. Bin Ladenovi čuvari otvorili su vatru na njih s krova zgrade. U sukobu koji je uslijedio Bin Laden je ustrijeljen u glavu. Ubijena su još trojica muškaraca, a za jednog se pretpostavlja da je njegov sin. Smrtno je stradala i jedna žena, koju je jedan od Bin Ladenovih čuvara koristio kao živi štit. Cijela akcija trajala je četrdesetak minuta.

Za operaciju je izravno bio nadležan ravnatelj CIA-e Leon Panetta, koji ju je promatrao u realnom vremenu iz svoga stožera. Akcija je organizirana u najstrožoj tajnosti i za nju nije znao nitko od stranih dužnosnika, već samo mali krug ljudi u vrhu Obamine administracije. Pakistan također nije bio informiran i akciju su izveli izravno Amerikanci po svojoj doktrini da najtraženije teroriste mogu loviti bilo kada i bilo gdje, po priopćenju iz Islamabada.

Abotabad, okružen planinama, ipak nije uz granicu s Afganistanom, u području za koje se pretpostavljalo da je Bin Ladenovo utočište. Od Abotabada do Afganistana ima pola dana vožnje.

02.05.2011. 11:42:23
http://metro-portal.hr/dok-su-ga-trazili-po-afganistanu-bin-laden-uzivao-u-pakistanu/58374/